НОВИНИ

Остава динамична ситуацията с пожара между Хасково и Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 15.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Втори ден продължава борбата с големия пожар, който бушува между няколко села, на границата на областите Стара Загора и Хасково.

Обстановката остава динамична, горят над 12 000 декара, обясни в предаването "България в 60 минути" комисар Стоян Колев.

От страна на Полски градец ситуацията е спокойна. Най-важните цели пред огнеборците са да бъде защитен асфалтовият път, който води към селото и на второ място, овладяване на пожара в гората между село Светлина и село Владимирово, обясни комисарят.

Работим с презумпция за защита на населените места. Тепърва ще се установява колко са горските масиви и видовете гори, има много необработваеми площи, земеделски земи и пасища, допълни той.

Заради силния вятър през целия ден пожарът непрекъснато менеше посоките си.

Хората в старозагорското село Полски Градец разказаха, че са изкарали безсънна нощ в страх огънят да не стигне до къщите им. Заради големия пожар цялото село беше задимено часове наред.

Руси Панайотов: "Цялото село се струпахме ей тука, гледахме пушека накъде отива...".

Демир Стефанов: "От дим не може да видиш нищо, трудно е дишането".

Пламъците снощи заплашително доближили първите къщи на Полски Градец.

Тончо Михов - кмет на с. Полски Градец: "Опасността беше голяма, спряхме пожара, пламъците на 200 метра от края на селото".

Усилията на противопожарните екипи, доброволци и местните власти бяха съсредоточени да опазят хората и имуществото им.

Георги Георгиев - доброволец: Видях, че има пушеци и дойдох тука да помагам на хората. Обаче няма спасение за нищо.

Гергана Микова - областен управител на Стара Загора: "Такава опасност винаги има, особено с условията, които разполагаме - пресечен терен, силния вятър, но благодарение на експедитивната работа и на пожарното ръководство, виждате, че нещата към настоящия момент са относително спокойни".

Огънят е на голям фронт от около 10 километра. На място са над 20 противопожарни екипа, които се борят с огнената стихия вече трето денонощие.

Пожарът е тръгнал от изоставена бадемова гора. Най-вероятно е причинен от човешка небрежност, но не се изключва и възможността той да е умишлен - това ще установят разследващите.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца пътуват по 60 км на ден, за да стигнат до училище
Деца пътуват по 60 км на ден, за да стигнат до училище
Двама от най-добрите играчи на БАТЕ няма да летят за София
Двама от най-добрите играчи на БАТЕ няма да летят за София