НОВИНИ

От март поне по двама души без маски са били глобявани на ден

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:22, 15.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Средно по двама души на ден са били глобени за неносене на маски от март до 10-и септември. Само в градския транспорт за този период са издадени 198 акта за установени нарушения и 800 предупредителни протокола. В метрото актовете са 141, а протколите 264. Прави впечатление, че все по-често има и хора, които носят маски, но по неправилен начин - под носа или под брадичката.

В началото на епидемията гледахме скептично към хората с маски. Днес е обратното - притесняват ни повече тези без. Особено на закрито.

Александър Симидчиев, пулмолог: Ако аз нося маска с идеята да защитя себе си, аз защитавам един единствен човек. Ако аз нося маска, за да защитя другите, аз носейки маската, защитавам всички, с които се срещам по време на деня, огато се разхождам. Т.е. ефективността на защитата е много по-голяма, ако мислим за другите, а не за себе си.

Дисциплина при пътниците в градския транспорт в първите месеци липсваше и съответно нарушителите бяха често срещани, категорични са от Центъра са градска мобилност. С течение на времето обаче картинката постепенно се променила.

Станислав Станков, отдел "Контрол по редовността на пътниците" към ЦГМ: Целта е да се дисциплинират гражданите, за да може да се пазят гражданите взаимно, все пак сме в положиение на епидемия ковид 19. И с течение на нашите съвместни проверки до минимум се сведоха нещата по отношение на нарушенията, извършвани от гражданите.

Месеци след въвеждане на заповедта, все още има хора, които я пренебрегват. Контрольорите обаче нямат право да глобяват, а само да напомнят на пътниците да носят маски.

Според Закона за здравето, всеки който не спазва наложените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма нови заразени с коронавирус в градина "Детски рай" в София
Няма нови заразени с коронавирус в градина "Детски рай" в София
Родители отново протестираха срещу носенето на маски в училище
Родители отново протестираха срещу носенето на маски в училище