Учебниците по религия са във финална фаза на одобрение от учителите

от БНТ
09:05, 30.06.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Образование

Според съществуващата нормативна уредба изучаването на религия е сводноизбираем час и е една възможност за допълнително изучаване на този предмет. Задължително е родителите да вземат решение дали децата им да изберат тези часове или не. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски".

Той обясни, че новото сега е, че за първи път има учебници по религия, утвърдени по единни стандарти. По думите му досега са използвани само помагала и цялата организация на процеса е била в по-експериментален период на развитие.

"Учебното съдържание, педагогическият процес, всичко, което се извършва в рамките на това обучение, вече отговаря напълно на стандартите на Министерството на образованието, има съответният надзор, контрол на съответните инспекторати, т.е. процесът е, така да се каже, нормализиран", обясни Нушев.

Според конкурса за учебници и според утвърдената програма, още от първи клас има уроци, които са подходящи за децата тогава, когато те учат буквите, каза още той и допълни, че учебниците са във финалната фаза на одобрение от учителите, каквото е изискването на МОН. Предстои уточняването на тиражите и отпечатването на самите пособия.

"Може да се каже, че от началото на новата учебна година вече ще разполагаме с одобрените и възприети от самите учители нови учебници", зави доцентът.

Доц. Нушев акцентира, че в одобрената от МОН програма, има три различни възможности за уроци, за учебно съдържание и за учебници съответно. Едната е религия - християнство, православие. Втората е религия - ислям, а третата е религия - неконфесионално преподаване. Това е възможност родителите да изберат спрямо собственото си убеждение и религия, която изповядват, дали и към какво образование да насочат децата си.

Учебниците са съобразени с възрастта на децата, като те целят обучението да тръгва от света на децата и да ги среща с културата и ценностите на святото, което започва от техния дом и от техните ежедневни морални (екзистенциални) проблеми и стига до пиетета към святото, среща със свещеното. Уроците са открити към разнообразните въпроси и проблеми на нашето плуралистично общество, към другите вероизповедания, мирогледи и религии, както и към новите методи и дидактични възгледи, обясни доц. Нушев.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой купува и кой продава мачове у нас? Отговорът от Венци Стефанов
Кой купува и кой продава мачове у нас? Отговорът от Венци Стефанов
Директорът на "Свилоза": Аварията бе рутинна, заводът засега няма да работи
Директорът на "Свилоза": Аварията бе рутинна, заводът засега няма да работи