НОВИНИ

Ученици възстановиха екопътеката от Мелник до Роженския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 09.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ученици от Спортното училище в Сандански възстановиха екопътека, която свързва Роженския манастир с Мелник. Заедно със свой преподавател, дванадесетокласниците са обновили и местата за отдих по трасето, което е едно от любимите на туристите в този регион.

Екопътеката е дълга около 6 километра и разкрива красотите на мелнишкия регион. Стръмните и тесни пътечки откриват уникална гледка към шест планини.

Криволичещата екопътека е изградена преди години, но през различните сезони дъждът, вятърът, снегът и слънцето са я направили непроходима. Тези най-опасни участъци са възстановени от учениците. Укрепили са тесните мостчета с нови дъски и парапети.

"Трябваше малко да оправим пътеката. Беше в лошо състояние", каза Иван Стоимов.

"Работихме около час, час и половина, толкова беше да се оправи пътят. Разделихме се на две групи, едната боядисваше тук, другата оправяхме пътя", каза Васил Радулов.

Единственото момиче в ученическата група от спортното училище в Сандански - Дани Анднова, приема с желание идеята и не пести в сили в работата.

"Така ставаме по-задружни като цяло. Аз помагах с каквото мога. Подавах им боята, обезмаслител и така нататък", каза Дани Андонова.

Районът се посещава през цялата година от много туристи, защото е лесно проходим. Изминаването му отнема само около час и половина и не изисква предварителна подготовка.

"Един преподавател изпива огромно удовлетворение, когато от учениците излиза идея да помогнат с нещо, което е за развитие на туризма в нашата община", каза Николай Бойчев, учител в Спортно училище Сандански.

Учениците и учителят им вярват, че още хора ще организират подобна инициатива, защото в района и други екопътеки, разкриващи уникални гледки към природата, се нуждаят от възстановяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 март по БНТ: Азис, DARA, Зуека, Геро и още звезди в концерта на Виктория за Евровизия
10 март по БНТ: Азис, DARA, Зуека, Геро и още звезди в концерта на Виктория за Евровизия
Армен Назарян на 47!
Армен Назарян на 47!