НОВИНИ

Учениците от 5. до 12. клас в Добрич ще учат дистанционно

учениците клас добрич учат дистанционно
bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 11.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

И в област Добрич се въвеждат по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19.

Учениците от пети до 12-и клас преминават на дистанционно обучение от понеделник, реши Областният координационен щаб на свое заседание днес.

Заедно с това се преустановяват всички групови извънкласни дейности и занимания по интереси, включително екскурзиите. Само учениците от първи до четвърти клас остават с присъствено обучение и имат възможност да посещават занималня.

20 учители и 9 ученици са заболели за последните 10 дни от COVID-19. Под карантина са 300 души, основно ученици, преподаватели и персонал от детски и учебни заведения. В изолация са още служителите на социалния патронаж в Тервел, 10 души от съдебната система, полицаи и пет медицински лица.

Забраняват се свижданията и посещенията в лечебните заведения. На този етап няма да се преустановяват плановите операции в болниците в Добрич и Балчик, където има разкрити COVID отделения, но обстановката ще се следи непрекъснато и ако се наложи, ще бъдат спрени. В момента там е запълнен 70 на сто от капацитета на отделенията за пациенти с коронавирус без усложнения, но в интензивния COVID сектор на добричката болница от 10 дни няма места. Новите тежки случаи ще се пренасочват във Варна.

Забраняват се посещенията на външни лица в социалните домове и услуги. Взрив на заразени има в дома за хора с деменция в село Опанец, където 18 от потребителите и 5 души от персонала са дали положителни проби за COVID-19, но всички са в добро състояние.

Забраняват се всички масови мероприятия на закрито. Семейните тържества се ограничават до 10 души. Във всички заведения се допуска само фонова музика, без изпълнения на живо.

Посещенията във фитнесите, спортните и танцови зали ще става при строг график при не повече от 30% от капацитета на помещението.

Строг пропускателен режим и учестена дезинфекция се въвеждат в търговските комплекси и магазини от големите вериги.

На 12 март в полунощ влизат в сила по-строги мерки и за всички граждани на областта – маските са задължителни вече и при посещения на пазари и тържища на открито.

352 случая на COVID-19 са регистрирани в Добричко за последните две седмици, като 19 души са починали. Само през вчерашния ден жертвите на коварната болест са пет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕМА: Държавите може да продължат ваксинацията с "Астра Зенека"
ЕМА: Държавите може да продължат ваксинацията с "Астра Зенека"
Какви проблеми възникнаха с електронната система за ваксинации?
Какви проблеми възникнаха с електронната система за ваксинации?