НОВИНИ

Учители и родители спорят много или малко са 15-те дни отсъствия по семейни причини

Общественото обсъждане на промяната продължава до март

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:23, 09.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Задочен спор между директори и учители от една страна и ученици и родители от друга за 15-те дни, които родителите ще могат дават на децата си за отсъствие по семейни причини. В момента тече общественото обсъждане на промяната. Учителите смятат, че 15 дни са твърде много, родителите, че дори са малко.

Просветното министерство предложи дните, които родителите да дават като отсъствия на децата си, и то без санкцията на директора, да се увеличат от 3 на 15. Дотук се стигна след въвеждането на електронните извинителни бележки и оплакванията на родители, че цените им са твърде високи. Директори и учители обаче реагираха, че 15 дни, без да е указано как се разпределят във времето, са твърде много и с тях може да се злоупотреби.

"Има много подобни ситуации, в които тези дни се използват за семейни почивки и реално родителите не се настройват към ваканциите на децата, а точно обратното - подобни дни се използват за семейна отпуска", каза Диян Стаматов, директор на 119-о СУ, София.

Според Стаматов дните трябва да станат 14, по 7 в двата срока. И да не се взимат изведнъж, а само по два, защото се предполага, че ученикът ще има леко неразположение. Ако е по-сериозно болен, то той ще се обърне към лекар.

"Мисля, че е малко прекалено, хубаво е да има свобода в семействата, примерно една седмица, пет дни, но 15 са малко повечко... трябва да се помисли по-добре по въпроса, защото всяко отсъствие на децата, особено по математика, се отразява", коментира Даниела Виденова, учител по математика в 119-о СУ.

Не така мислят родителите. От Асоциация "Родители" казват, че дори са искали дните да не са 15, а 20 и призовават учителите да вярват повече в тях.

"Едно увеличаване на 15 дни по никакъв начин няма да наруши и няма да провокира един родител да бъде недобросъвестен и да спекулира. Доста е неприятно такова вменяване на вина. Всъщност 15 дни не са много, ако през цялата година ги разпределим това е по 1 - 2 дни в месец", каза Зорница Трифонова, Асоциация "Родители".

"Имаме много да учим за училище и за университети и просто тези 15 дни ще ни помогнат много. Доста от отсъствията ще се извинят с тези 15 дни", смята Денис Дженгиз, 12-и клас.

Но именно това е един от начините 15-те дни да не се използват по предназначение, казват директорите. Другите са външното оценяване на седмокласниците и семейните почивки. Дали министерството ще се съобрази с предложенията предстои да видим. Обсъждането е до 5 март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: ПП искат МВнР, за да може Николай Денков да разнася руски опорки на Запад
Делян Добрев: ПП искат МВнР, за да може Николай Денков да разнася руски опорки на Запад
Хората са прави, амбициозната "зелена" политика на ЕС ги вкара в огромни разходи, заяви Кирил Вътев
Хората са прави, амбициозната "зелена" политика на ЕС ги вкара в огромни разходи, заяви Кирил Вътев