НОВИНИ

Външно министерство е новата ябълка на раздора в сглобката (ОБЗОР)

Борисов с ултиматум към ПП-ДБ, Пеевски застана на негова страна

Николай Минков
от Николай Минков
20:27, 09.02.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нови трусове в сглобката. Бойко Борисов с ултиматум към ПП-ДБ - или Външно министерство остава за ГЕРБ при ротацията, или нови избори. ПП-ДБ втвърдиха позицията, а ДПС призова за диалог.

Напрежение между партиите, които подкрепят правителството, след като от ГЕРБ са твърдо решени да не дадат Външно министерство на ПП-ДБ при ротацията. Борисов се възмути от апетитите на ПП-ДБ и заяви, че ако те не отстъпят, тогава отиваме на избори 2 в 1. Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за разум, защити позицията на ГЕРБ и заяви, че ако се стигне до предсрочен вот, ДПС са готови за него.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да се поддадат на натиск, но остави вратичка за бъдещи разговори.

Борисов втвърди тона, след като вчера изказване на премиера го разгневило.

"Найо (Тицин, пиар на ПП - б.р.), на академик Денков, който искал Външно министерство, за да се чували. Не да се чува гласът на правителството, на България, на народа, а му трябвало Външно да се чува вашият глас - на ПП".

Борисов отново повтори условията към ПП-ДБ преди ротацията.

"Ясно и точно. Мария Габриел - премиер, Външно министерство. Единственото, което имаме в момента при нас, да си избере министър, който защитава не партийни, а държавни интереси. Всички министри и областни управители остават при тях".

Заплаши с предсрочен парламентарен вот през юни, ако ПП-ДБ не отстъпят.

"Ние разбрахме, и че тяхната червена линия е или Външно, защото трябва ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, и всичко друго се чупи. Щом има такава червена линия, разбираме ги. Единственото, което можем да предложим разумно, е изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300 - 400 милиона. Не се ли случи ротацията, това ще се случи в последствие."

Кирил Петков също втвърди позицията и обвини ГЕРБ в липса на държавничество.

"Ако някой ни заплашва с предсрочни избори, ние не се плашим. Ако ще си играем на червени линии, никога няма да се наведем".

ПП-ДБ твърдо искат Външно министерство, за да има баланс, заяви Петков.

"Представете си алтернативата. Премиерът, който взима крайното решение за външната политика на България, е техен, ние дори да нямаме никакъв глас и никакъв излаз, това прави една асиметрия, която прави нестабилна и неустойчива структурата. Предлагаме Мария Габриел да вземе най-високия пост в държавата - премиер и това е достатъчно".

ДПС разкритикуваха ПП-ДБ за тяхната неотстъпчивост, която би довела до нови избори.

"Всичките министерства са на ПП-ДБ, премиерът е на ПП, г-н Борисов има вицепремиер и едно министерство. Не мога да го разбера това силно желание да им се вземе едното министерство. Аз смятам че ПП-ДБ имат цялата власт в държавата и просто трябва да седнат и да се успокоят и да продължи това евроатлантическо мнозинство", каза Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

Ако все пак се стигне до предсрочен вот, ДПС са готови за избори, посочи Пеевски.

"За страната не е добре, за ДПС е добре. Ние сме готови, но за мен не трябва да тласкаме държавата в тази криза. Таман взе да се излиза от проблемите, които се наслоиха с двете години на служебни правителства. Колегите трябва да се овладеят от ПП-ДБ, да си изпълнят това, което е записано за МВнР и да вървим напред в името на България".

Премиерът днес не коментира темата, въпреки че участва в парламентарния контрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Дончев с национален рекорд на 500 метра на Световната купа по шорттрек
Иван Дончев с национален рекорд на 500 метра на Световната купа по шорттрек
Славия спечели гостуването си на Дея спорт в НВЛ
Славия спечели гостуването си на Дея спорт в НВЛ