НОВИНИ

Специално: Как едно сменено ЕГН осигурява чисто досие?

Нотариуса се е възползвал от тази "мода" в престъпния свят в края на 90-те

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:05, 09.02.2024
Чете се за: 07:52 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

Мартин Божанов - Нотариуса е сменил ЕГН-то и фамилното си име. Това потвърди за "По света и у нас" вътрешният министър Калин Стоянов. Смяната на единния граждански номер, както и на фамилията е извършена със съдебно решение преди 2000 година.

В края на 90-те, още ненавършилият 30-годишна възраст, Мартин Божанов сменил ЕГН-то си. Така в новите му документи за самоличност впоследствие е записано, че вместо на 22 март е роден ден по-рано. Промяната най-вероятно е станала по съдебен път. Научихме, че в периода, в който Божанов е сменил ЕГН-то си, това е било нещо като мода в престъпния свят, за да може да се изчистят свидетелствата за съдимост на закононарушители. В специално интервю пред Иво Никодимов вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че още докато е бил директор на ГДБОП се е работило активно по случая "Нотариуса", а всички документи са предадени на прокуратурата. В МВР текат спешни проверки, а първите резултати се очаква да станат ясни в понеделник.

ЕГН - три букви и 10 цифри. Уникален номер, който е основният идентификатор в страната. През него минават безброй проверки, включително за криминални регистрации и за съдимост. В националната база данни "Население" е записано, че към 9 февруари близо 95 000 души у нас са с коригирано ЕГН. Сред тях е бил Мартин Божанов. Промяната е извършена със съдебно решение преди 2000 година.

"Извършена е промяна в ГРАО на фамилното име на Мартин Ангелов Божанов, като преди това той е бил Мартин Ангелов Ангелов. Като освен промяна във фамилното име, имаме промяна и на последните пет цифри от ЕГН-то на Мартин Божанов", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Прави впечатление, че с новото си ЕГН Божанов дори е роден ден по-рано, освен че се променят и цифрите, които носят информация за място на раждане, пол и родители.

"Сега предстои в спешен порядък да извършим проверка на място в ГРАО, за да установим кой, как, по какъв начин, с какви мотиви и на какво основание е станало това", коментира Калин Стоянов.

Смяната на имената и ЕГН-то става след като в средата на 90-те Божанов е бил осъден за кражби и телесни повреди. Предстои да се проверява дали след промяна е ползвал и старата си самоличност. През 2008 г. съдът е постановил отнемане на имущество на Божанов в размер на 430 000 лева за извършване на множество измами. Присъдата е след разследване на комисията "Кушлев", водено по първото му ЕГН. Изненадващо за създателя на комисията по-късно Нотариуса се оказал с чисто досие, което според Кушлев е напълно възможно да е заради смененото ЕГН.

"След това той получава документ, че никога не е бил предмет на... Това не го прави комисията. Това е огромен пропуск и корупция в системата, системата, която съществува у нас", коментира проф. Стоян Кушлев - бивш председател и създател на КПКОНПИ.

Според източник на "По света и у нас", който вече е извън системата, може да се види в базата данни на МВР, че един човек е сменил ЕГН-то си. Има опция да се провери какви са регистрациите на човека със старото ЕГН. В някои случаи обаче тази опция е недостъпна за обикновените служители, твърди източникът ни. Дали става дума за моментна грешка с базата данни - източникът ни не се ангажира с коментар. Голяма част от променените ЕГН-та са в периода на 2000 г., когато това не е било екзотика, а мода.

"Покрай черните печати, които се слагаха на българските паспорти по всякакви поводи - и криминални, проститутки, сводници, крадци на коли имаха подобни инциденти и обикновени български незаконно работещи граждани. Обикновено собственикът на ЕГН отиваше и казваше "Аз не съм роден на 22-ри, а на 21-ви", както е в случая с Мартин Божанов", каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Това се доказва със свидетелски показания, най-вече от родители, по права, възходяща и низходяща линия. Основно се прави от осъдени вече лица, които имат нужда от чисто съдебно минало, а именно да имат свидетелство за съдимост, където пише неосъждан или ако има някакво преследване, т.е. бъде издирван, той да не бъде вече издирван", обясни Петромир Кънчев - адвокат от "Правосъдие за всеки".

"Вие като имате съответния канал в съда мога само да предполагам дали е с плащане, дали е през лични познанства", каза Тихомир Безлов.

Българското законодателство описва реда за промяна на ЕГН. Предвидено е това да бъде възможно при вписана в него грешна дата на раждане или пол, който не съответства на реалния. В миналото това е използвано за пряк път към ново и чисто съдебно минало, който минава през малките съдилища на страната.

"В един момент съдът се усеща и започва да изисква служебно да се предостави свидетелството за съдимост на лицето, дали до момента на това лице със старото ЕГН, което уж е сбъркано, то е с някакви висящи дела или е осъждано вече", обясни Петромир Кънчев.

За Мартин Божанов винаги обаче е имало кратък път и множество вратички за заобикаляне на правилата, според експертите - напълно невъзможни за хора без мощен гръб. Каква е била анатомията на задкулисието - всички погледи са към разследващите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шаби Алонсо: Мачът с Байерн Мюнхен ще бъде емоционален и интензивен
Шаби Алонсо: Мачът с Байерн Мюнхен ще бъде емоционален и интензивен
Жулия Симон триумфира в спринта на 7,5 километра, Лора Христова остана 65-а
Жулия Симон триумфира в спринта на 7,5 километра, Лора Христова остана 65-а