НОВИНИ

УЕФА и "Амаури Груп" се обединяват при организирането на "Златната топка" от догодина

връчват златната топка ноември париж
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:50, 03.11.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската футболна централа (УЕФА) и собственикът на медийните компании списание "Франс Футбол" и вестник "Екип" - "Амаури Груп", обявиха партньорството си за съвместно организиране на наградата "Златната топка" от следващата 2024-а година.

УЕФА и "Амаури Груп" заедно ще се стремят да повишат авторитета и глобалния обхват на наградите, докато същевременно насърчават чувството на единство и сътрудничество във футболната общност.

Връчвана ежегодно от "Франс Футбол" от 1956 година насам, "Златната топка" е най-престижното отличие, което един футболист може да получи като признание за изключителни постижения и талант.

Като част от споразумението "Амаури Груп" остава собственик на марката "Златната топка" и ще продължи да наблюдава системата на гласуване, която остава непроменена и независима. УЕФА ще допринася с футболен опит, пазар за глобалните търговски права и ще организира годишната церемония по връчването на наградите.

Две нови награди ще допълнят ежегодната програма - треньор на годината при мъжете и при жените, което ще бъде признание за безценния принос на треньорите към успехите на терена. Настоящата гама от награди ще продължи да включва наградите за носител на "Златната топка" при мъжете и при жените, приза "Копа" (за най-добър млад футболист до 21 години), трофея "Яшин" (за най-добър вратар), приза на името на Герд Мюлер (за голмайстор в предишния сезон), наградата за клуб на сезона при мъжете и при жените и наградата "Сократес" (за хуманитарни дейности).

"В продължение на почти 70 години "Златната топка" е най-престижното индивидуално отличие в света на футбола и е доказателство за изключителните умения, отдаденост и въздействие на легендите на играта и трайната следа, която оставят в историята на спорта", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Състезанията на клубните и националните отбори на УЕФА, както и Шампионската лига и европейското първенство, се считат за най-високите глобални етапи за елитните футболисти и често играят решаваща роля при номинирането на играчите за големи отличия и тяхното място във футболния пантеон. УЕФА и "Златната топка" са синоними за спортни постижения, така че нашето партньорство ще бъде естествена комбинация, която обещава да бъде нищо различно освен изключително", добави той.

Изпълнителният директор на "Амаури Груп" Жан-Етиен Амаури коментира, че "Златната топка" е мечтата награда за най-великите футболисти в света.

"Искаме да превърнем церемонията в глобално събитие, което демонстрира и подчертава качествата на елитните футболисти за техните индивидуални и колективни изяви, да вдъхновим всички таланти във футбола и да опитаме обединим страстта и ентусиазма на феновете по света", каза Амаури.

Обединяването на наградите означава край на призовете на УЕФА, които се връчват през август всяка година. Изключение прави наградата на президента, която все още ще се дава по време на жребиите за Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Отличията за най-добрия играч във всяко от клубните състезания на УЕФА ще продължат да се връчват и ще се обявяват до дни след финала на всеки турнир.

"Партньорството между двете организации допълнително утвърждава историческите връзки между УЕФА и "Амаури Груп", които датират от повече от половин век, когато "Екип" допринася за идеята за създаването на Купата на Европейските клубни шампиони, която се превръща във водещото световно клубно състезание - Шампионската лига на УЕФА", завършва официалното съобщение от УЕФА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време утре в цялата страна, реките и язовирите в София ще са под постоянно наблюдение
Опасно време утре в цялата страна, реките и язовирите в София ще са под постоянно наблюдение
Душан Керкез и Александър Томаш обявиха групите за Дербито на Пловдив
Душан Керкез и Александър Томаш обявиха групите за Дербито на Пловдив