НОВИНИ

УЕФА обяви наказанието на отборите, които напуснаха "Суперлигата"

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:07, 08.05.2021
Чете се за: 00:53 мин.
Футбол
уефа обяви наказанието отборите напуснаха суперлигата

От европейската футболна централа оповестиха какви ще бъдат санкциите за деветте отбора, които се отказаха от участието си в турнира, който създаде много полемики в последния месец.

Лично президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че въпросните клубове ще бъдат глобени с 5 процента от приходите си от европейските клубни турнири в рамките на един сезон.

Наказанието ще засегне пряко съставите на Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм, италианските Интер и Милан, както и испанския Атлетико Мадрид.

В допълнение тези тимове са се съгласили да дарят общо 15 милиона евро, които ще бъдат дадени за детско-юношески футбол. Освен това са приели, че ще отнесат глоба от 100 милиона евро, ако отново решат да се присъединят към подобен проект.

Същевременно Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които официално не са напуснали Суперлигата, подлежат на по-сериозни наказания, които тепърва ще бъдат обсъждани по време на дисциплинарните процедури.

Възможно е дори да им бъде наложена забрана за участие в евротурнирите за срок от две години, както намекна преди време Александър Чеферин.

"Обявените мерки са сериозни, но нито една от финансовите санкции няма да бъде задържана от УЕФА. Всички пари от глоби ще бъдат реинвестирани в младежкия и масовия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания. Тези клубове бързо разпознаха грешките си и предприеха действия, за да демонстрират своето съжаление и да поемат ангажимент към европейския футбол. Същото обаче не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в така наречената Суперлига. УЕФА ще се занимава с тези клубове впоследствие.", коментира словенецът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спокойна е ситуацията пред имунизационните пунктове, ваксинирането става бързо
Спокойна е ситуацията пред имунизационните пунктове, ваксинирането става бързо
Хотелиери: Летният сезон в Балчик е провален
Хотелиери: Летният сезон в Балчик е провален