НОВИНИ

УЕФА все пак няма да върне руските юношески отбори

Започва проверка как да се случи максимално коректно на фона на цялата ситуация

уефа започва разследване барселона заради случая негрейра
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:34, 03.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на Европейската футболна асоциация (УЕФА) започва проверка под каква форма може да допусне връщането на юношеските отбори от Русия до 17 години в турнирите, след като решението на Изпълкома от 26-и септември беше временно замразено. Това съобщи първият вицепрезидент на УЕФА и шеф на Шведския съюз на спортните организации Карл Ерик Нилсон.

Решението на УЕФА да отложи влизането в сила на завръщането на юношите от Русия е продиктувано от протестите на няколко от водещите европейски футболни нации като Англия, Дания, Швеция. Съобразно това решение от 26-и миналия месец, мачовете на руските юношески отбори до 17 години трябва да се провеждат без знаме на страната, химн, традиционни екипи на националните отбори и да се провеждат на неутрална територия.

"Като човек и като председател на национална организация по спорта, за мене е важно в центъра на всяко решение да бъде защитен интереса на децата да спортуват. Но ситуацията с Русия не е обичайна, става дума за Европа. Затова изпълнителният комитет на УЕФА започва проверка на начина, по който трябва да се случи това връщане на руските футболни отбори до 17 години на терените. Трябва да се фокусираме върху създаването на безопасни условия за провеждането на тези мачове, както и за децата от другите страни, които ще се срещат с руските", заяви още Нилсон, цитиран от пресслужбата на организацията, която оглавява.

Шведският вицепрезидент на УЕФА категорично се изказа в подкрепа на забраната за професионални отбори и за такива на състезатели в по-горна възраст от Русия да бъдат допуснати отново. Англия, Украйна, Полша, Латвия, Битва, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Румъния са страните, които до момента са излезли с категорична позиция, че няма да изпратят свои юноши в мачове с тези страни.

Според неназован анонимен източник, УЕФА е опитала да вкара руските юноши и в европейските квалификации за Евро 2024 в тази възрастова група. Но телевизия Sky News съобщи три дни след решението на изпълкома в Лимасол, че и много от хората в самата УЕФА са против. И Александър Чеферин и поддръжниците му се опитват да тушират напрежението. Самият Чеферин е категоричен, че руските отбори няма да се върнат в международните участия докато не приключи войната в Украйна, започната от Русия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов: Няма оптимизъм в нашите редици
Димитър Манолов: Няма оптимизъм в нашите редици
Митрополитите искат да се запознаят с документацията, преди да излязат с позиция за Руската църква
Митрополитите искат да се запознаят с документацията, преди да излязат с позиция за Руската църква