НОВИНИ

Украйна изпраща 15 свои джудисти на Европейското в София

украйна изпраща свои джудисти европейското софия
bnt avatar logo
от БНТ
14:41, 25.04.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Федерацията по джудо на Украйна назова отбор от 15 състезатели, които ще пристигнат в София за Европейското първенство, което започва в четвъртък (28 април).

БНТ 3 ще излъчи на живо финалите от „Арена Армеец“ от 29 април до 1 май.

Голяма част от тима успя да проведе подготовката си извън Украйна след руската инвазия. Състезателите бяха насърчени от официални лица, в това число и от президента на Националния олимпийски комитет Сергей Бубка, да продължат да се състезават.

Бронзовата медалистка от Токио 2020 Дария Билодид, която е едва на 21 години, оглавява отбора.

Тя води занимания във Валенсия и е една от най-титулуваните състезателки на страната в този спорт. Дария Билодид е европейска шампионка и спечели сребърен медал на миналогодишното издание на надпреварата в Лисабон. Джудистката е и двукратна световна шампионка. Тя обаче няма да бъде сред поставените в София, тъй като се изкачи в горна категория от 48 килограма на 57.

Дария Билодид не е участвала в официално състезание от Олимпийските игри миналата година.

Анастасия Антипина, която се състезава в категория до 63 кг, джудистките до 70 кг Наталия Чистякова и Юлия Курченко, както и състезателките до 78 кг Анастасия Турчин и Елизавета Литвиненко допълват женската част от националния тим.

Мъжете ще бъдат предвождани от Артьом Лесюк, златен медалист до 60 кг от турнира от Големия шлем в Тел Авив. Той представяше Украйна на Летните олимпийски игри в Токио. Дилшод Халматов се присъединява към Лесюк в тази категория.

Богдан Ядов и Явхен Хончарко ще се състезават в категория до 66 кг, Александър Кошляк до 73 кг, Сергей Кривчач и Геворг Манукян до 81 кг, Артьом Бубир до 90 кг и Яков Хамо в тежка категория.

От Украйна пожелаха на своите спортисти успех в състезанието в София, въпреки че на територията на родината им се водят военни действия.

В отговор на инвазията много федерации забраниха на руските и беларуските спортисти да участват в международни турнири. В джудото обаче ситуацията е малко по-различна. Те могат да се състезават, но без да използват своя флаг, т.е. като „неутрални“ спортисти.

Руската федерация по джудо обаче реши да не допуска своите състезатели на международната сцена след началото на инвазията, затова не се очаква да имат представители в София.

Руският президент на Европейския съюз по джудо Сергей Соловейчик подаде оставка в отговор на войната в Украйна, докато италианският служител Ецио Гамба - който е координатор и треньор на руския мъжки национален отбор от 2009 г. - се оттегли като генерален секретар.

След инвазията от Международната федерация по джудо се разграничиха от руския президент Владимир Путин като обявиха, че отнемат правата му на почетен президент и посланик на централата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 български джудисти ще атакуват медалите на Европейското в София
18 български джудисти ще атакуват медалите на Европейското в София
Превалявания и гръмотевици се очакват в Централна и Източна България
Превалявания и гръмотевици се очакват в Централна и Източна България