НОВИНИ

Украйна изпраща подкрепления в Донбас

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:47, 09.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
украинските сили отблъснали руски атаки населени места донбас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна изпраща подкрепления в Донбас, отблъсква поредица руски атаки в Бахмут и удържа позициите си в близкия град Соледар при много трудни условия, съобщи официален Киев.

Украинските сили са отблъснали руски атаки в около 13 населени места в Донбас. Най-тежка остава ситуацията в районите на Бахмут и Соледар.

Русия укрепва отбранителната си линия в централната част на Запорожка област, твърди британското разузнаване. Това вероятно отразява безпокойството на руското командване от голяма украинска контраофанзива в южния украински регион или в Луганска област на североизток.

Две жени са загинали и четирима души са ранени, при руски ракетен удар на пазар в Шевченкове, Харковска област, съобщи местният губернатор.

Сред пострадалите е 10 годишно момиче.

Руски въздушен обстрел в Краматорск е пропуснал целите си, там няма доказателства за украински жертви, констатира репортер на Ройтерс от място. Според Москва в Краматорск са загинали 600 украински войници.

Нападението беше обявено като отговор за смъртта на руски военни при украински обстрел в Макеевка в Новогодишната нощ. Според украинската страна там са загинали 300 руснаци, според руската - 89.

Русия: 89 души са загинали при бомбардировката в Макеевка

Великобритания обмисля да предостави на Украйна около 10 бройки от основния си тежък танк "Чалънджър-2", твърдят източници на Скай Нюз. Франция, Съединените щати и Германия вече обещаха на Украйна бронирани бойни машини за подкрепа на пехотата.

На фона на сраженията Киев и Москва размениха по 50 военни.


"Тези дни светът отново видя, че Русия лъже, дори когато привлича вниманието към фронта със собствените си изявления. Руски обстрел на Херсон веднага след Коледа. Удари по Краматорск и други градове в Донбас - конкретно по цивилни цели, и в момент, когато Москва говори за "режим на тишина". Още руски заплахи към Европа и света...", каза Володимир Зеленски.

"Бахмут се държи въпреки всичко. Въпреки че по-голямата част е напълно разрушена от руските удари, нашите войници отблъскват непрестанни руски опити за настъпление. Соледар се държи, въпреки че разрушенията там са още по-големи и обстановката е много трудна. Това е един от най-кръвопролитните участъци на фронта", допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненада: Гарет Бейл прекрати футболната си кариера
Изненада: Гарет Бейл прекрати футболната си кариера
Проучване на "Алфа рисърч": ДБ с най-голям шанс да състави правителство с третия мандат
Проучване на "Алфа рисърч": ДБ с най-голям шанс да състави правителство с третия мандат