НОВИНИ

Украйна получи първата доставка на зенитните системи НАСАМС

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:25, 07.11.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Украйна получи първата доставка на очакваните зенитни системи НАСАМС. "Вижте какво имаме!", написа в Туитър министърът на отбраната Олексий Резников и благодари на Съединените щати и Норвегия, а също на Испания, която изпрати свои противовъздушни комплекси.

Киев потъва в мрак - как живеят без ток жителите

Те са особено важни за противодействие срещу руските въздушни удари по енергийната инфраструктура на страната. Руски военни са се оплакали от действията на своите командири, довели до тежки загуби на източния фронт. Военното министерство в Москва опроверга тази информация.

Епизод от боевете в Източна Украйна привлече внимание, след като кореспондент на руската държавна телевизия и други източници съобщиха за критична ситуация край селището Павловка в Донецка област.

Морски пехотинци от 155-а бригада на Тихоокеанския флот са се оплакали, че заради неадекватни действия на командирите им за няколко дни са убити и ранени до 300 души от личния състав, има и огромни загуби в техника. Министерството на отбраната в Москва опроверга информацията, коментирана и от украинския президент.

"Ожесточените руски атаки в Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби, но въпреки това продължава да хвърля своите мобилизирани и наемници на смърт. Благодаря на нашите войници, които устояват на този натиск", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Жителите на Киев са далече от фронта, но се готвят за битка със зимата по призива на кмета Виталий Кличко, който предупреди, че столицата може да остане без електричество и вода. Олена Бастун, която пътува с мотор, има нужната екипировка.

"Това е слънчев панел с вградена батерия. Той се зарежда постоянно, когато грее слънце. Когато електричеството спре, мога да включа телефона, компютъра или лампа", обясни мениджърът човешки ресурси Олена Бастун.

Олена и съпругът ѝ имат къмпинг оборудване и се запасяват с храна. Те са пътували в Норвегия и Исландия през зимата и не се боят от студеното време. Тревожат се само за сина си, който е на фронта.

Въпреки трудностите, украинците навлизат в деветия месец от войната с оптимизъм, показват данни от социологическо проучване. Повечето от тях смятат, че след десет години страната им ще просперира в Европейския съюз. Това вярват 90% от хората в Западна Украйна и 76% от жителите в източната част на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев вече е магистър по „Политология“
Кубрат Пулев вече е магистър по „Политология“
Проверяват версия за умишлен палеж на бързия влак София - Варна
Проверяват версия за умишлен палеж на бързия влак София - Варна