НОВИНИ

Шестима лекари от спешния център в Горна Оряховица обслужват 3 общини

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 07.11.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Медиците от Спешна помощ протестираха в цялата страна с искане за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Точно в 12.00часа линейките пред спешните центрове включиха звуков и светлинен сигнал - така протестът им ще продължи, докато исканията им не бъдат чути.

Спешният център в Горна Оряховица обслужва пациентите от три общини в област Велико Търново. От началото на ковид пандемията от 12 лекари са останали само 6. Недостигат медицинските сестри, фелдшерите и шофьорите на линейки, заради което се налага всеки да дава извънредни дежурства.

"Най-често работим по два екипа, въпреки че трябва да сме три. По принцип обслужваме всички адреси без отказ. Някои изчакват, прецизират се адресите, няма как, защото имаме дни с много натоварени дежурства. Присъединяваме се към протеста, защото работите отиват от зле, на по-зле", обясни медицинският фелдшер Мариян Марков.

Затова според медиците най-спешно е държавата да вземе ефективни мерки по проблема с привличането и задържането на млади специалисти, което според тях няма как да се случи на фона на ниските заплати.

"Нощният труд е обиден. Храната е 2 лева на ден, нищо не можеш да ядеш с 2 лева на ден. Не се вижда от къде може да дойде някой друг, за да започне работа, няма никаква алтернатива", подчерта Марков.

"Настояваме за категорията на труд на първо място, за увеличаване на заплатите, за увеличаване купоните за храна, които не са мърдали години наред, нощния труд, за по-добри условия на труд", обясни Силвия Иванова, медицинска сестра.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов е предвидено увеличение на заплатите на спешните медици и на служителите в регионалните здравни инспекции.

"Нашите разчети са предоставени в Министерство на финансите, за да го съобразят с новия бюджет. Надявам се, те ги приеха според това как се развият нещата, дали ще има удължаване на стария бюджет, вече е чисто технологичен проблем кога и как ще бъдат гарантирани тези увеличения", заяви Златанов.

Спешните медици казаха, че протестите им ще продължат докато не видят реални действия от страна на държавата.

Репортер: Мирела Дончева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия без Фирмино, но с 39-годишния Дани Алвес на Световното в Катар
Бразилия без Фирмино, но с 39-годишния Дани Алвес на Световното в Катар
Барчовски: Везенков е незаменим за Олимпиакос, камо ли за националния отбор на България
Барчовски: Везенков е незаменим за Олимпиакос, камо ли за националния отбор на България