НОВИНИ

Нарушения при снабдяването: Търговци на едро задържат лекарства в складовете

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:15, 07.11.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Здравното министерство има данни, че търговци нa едро задържат определени медикаменти в складовете. Това стана ясно след първото заседание на новосформирания съвет по проблемите на снабдяването с медикаменти. Той ще заседава веднъж месечно и трябва спешно да търси варианти за намиране на лекарства, които изчезват от аптеките. По данни на здравното министерство на пазара у нас в момента не могат да се намерят около десетина медикамента.

Вече седмица здравното министерство проверява всички по веригата на снабдяване с лекарства. При първите инспекции са открити нарушения.

"Но те още не могат да се кажат и да се сложат под знаменател систематични, защото това е само 1/20 от проверките, които смятаме да реализираме", уточни д-р Александър Златанов, служебен заместник-министър на здравеопазването.

Златанов обяви, че здравното министерство има данни, че търговци на едро задържат лекарства в складовете.

"Данни имаме за някои лекарства. Казах, че няма да коментирам конкретни лекарства", подчерта д-р Златанов.

Изпълнителният директор на Асоциацията на търговците на едро с лекарства заяви за "По света и у нас", че няма информация за такива проверки. Според здравното министерство има десетина лекарства, които липсват на пазара у нас.

От Асоциацията на родители на деца с епилепсия сигнализират, че от месеци трудно намират лекарство, което предотвратява пристъпи.

"В петък аз успях да се сдобия с количество за три месеца и днес пак е изчерпан. Ако няма лечение, тогава рискуваме тежки пристъпи, които могат да увредят мозъка", споделя Енисе Хабилова.

Енисе твърди, че заместителят на лекарството не бил със същата активна съставка, освен това е доста по-скъп.

"Няма никаква държавна, институционална регулация да се задоволи първо нуждата на вътрешния пазар и след това вече да се изнася", каза майката.

От Националната аптечна камара твърдят, че заради липсата на адекватно законодателство много лекарства се изнасят от България, понякога и нерегламентирано.

"Ние всеки ден искаме да купим лекарство за наш пациент и не можем да го вземем. Това е ежедневие. Когато паралелно с това се обадите в представителството на фирмата производител и попитате има ли налични количества в страната отговорът е: Да, има. А защо не мога да ги купя отговорът е: Питайте складовете", разказва Антон Вълев от Националната аптечна камара.

От асоциацията на паралелните търговци определиха като спекулации твърденията на фармацевти, че складовете крият лекарства, за да ги изнасят.

"Това е откроена спекулация и субективно твърдение за което няма никакви доказателства, но това не беше коментирано на днешната среща", заяви Боряна Маринкова, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

От асоциацията на търговците на едро с лекарства искат контролът върху системата за следене на лекарства да се завиши. Фармацевтите настояват здравното министерството да доразвие възможностите ѝ.

"Да има възможност аптеките да виждат наличността. Не количества, не цени в даден склад, за да могат да направят заявка и ако им бъде отказано, да има обосновка защо", подчерта председателят на БФС Велина Григорова.

Производителите на лекарства твърдят, че 60% от лекарства с рецепта, продадени в аптеките, не са отписани от системата за разпознаване на фалшиви медикаменти.

"Има ситуации, в които се твърди, че опаковката е отпусната на пациент, а тя всъщност не е отпусната на пациента, а е изнесена", твърди директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев.

"Тъй като голяма част от лекарствата, които ги няма на пазара не достигат до аптеките, те не могат да бъдат реално верифицирани", каза Григорова.

До следващата седмица фармацевти, производители и търговци трябва да представят на здравното министерство предложения за решаване на проблема с недостига и липсата на лекарства у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Гълъб Донев се срещна с регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге
Премиерът Гълъб Донев се срещна с регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге
Пожар гори и в иглолистна гора край Кирково, огънят е обхванал над 20 км площ
Пожар гори и в иглолистна гора край Кирково, огънят е обхванал над 20 км площ