НОВИНИ

Как SOS Детски селища помагат за по-успешното социализиране на младежите

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 07.11.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

SOS Детски селища-България започнаха кампания, която са кръстили „Пощенска кутия за бъдеще". Идеята е да се помогне за по-успешното социализиране на младежите, които трябва да напуснат домове и приемни родители след като навършат 18 години. Кампанията иска да провокира Министерството на труда и социалната политика да създаде такава програма за помощ за всички нуждаещи се, не само за тези подпомагани от организациите. За целта те приканват всички да изпратят писмо с молба до министъра.

Според различни проучвания, а и според самите младежи точно липсата на умения за самостоятелен живот е това, което ги спира да заживеят пълноценно и сами и често ги превръща в потенциални жертви на трафик или други престъпления.

"Помощта на SOS Детски селища се изразява не само финансово, също така и психическа и емоционална можем да го наречем. Всякакъв вид подкрепа получаваме, което е много приятно, защото в такъв свят такива хора рядко се срещат", споделя Георги Стефанов, подкрепен чрез Програмата "Начало на самостоятелен живот".

Искам и аз да стана такъв човек, да помагам на младежите, защото всеки един си минава през своята борба и трябва да има човек до него, който да го подкрепи, допълва той.

Подкрепата, която младежите получават, е да могат да си намерят дом и устойчива работа, да се грижат за здравето и образованието си.

"Нещо, което е много важно - придружаването през целия процес. Наш социален работник помага на младежа със съвети, с контакти с институциите, ако се налага младежът или девойката буквално биват придружавани чисто практически, защото често пъти сблъсъкът с българските институции е прекалено сложен за всички, не само за младежите и девойките, които напускат грижата. И всъщност цялата тази помощ, която не винаги е финансова и не само финансова, помага на този млад човек да си намери мястото и по някое време идват и казват "Благодаря, аз вече се оправям сам. Нямам нужда от това подпомагане" и това е целта", казва Мариян Дянков, директор "Развитие Програми" в SOS Детски селища-България.

Репортер: Елиза Конджагюлова

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори и в иглолистна гора край Кирково, огънят е обхванал над 20 км площ
Пожар гори и в иглолистна гора край Кирково, огънят е обхванал над 20 км площ
И "Продължаваме Промяната" внесоха проекторешение в НС за по-ниски цени на горивата
И "Продължаваме Промяната" внесоха проекторешение в НС за по-ниски цени на горивата