НОВИНИ

Мъж от Сандански се нуждае от средства за операция на ставите, за да живее нормално

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 07.11.2022
8242
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж от Сандански има нужда от помощ, за да събере средства за подмяна на двете си тазобедрени стави, за да живее нормално, да работи и да се издържа. Всичките му опити да получи помощ от държавата обаче се оказват неуспешни.

Здравко Божинов е на 51 години. От три години той е със силни болки в краката. Получава диагноза коксертроза. Заради заболяването си не може да работи. Няма и пари. Спрели са му тока, задлъжнял е към електрическото дружество. Вече не може да плаща и издръжката на детето си. Но не губи надежда. Разказва с усмивка за проблемите, които има и знае, че всичко някой ден ще се оправи.

"Комшиите ги карам като трябва нещо да купят. Дали ще е хляб, дали нещо друго. Карам тях. Аз докато слезна, докато се кача, на мен нагоре ми отнема 30-40 минути. От три години съм без ток. Дадоха ме на някакви частни съдебни и сумата стана вече, не знам колко. Над 2000 лева. Просто няма откъде да ги дам тия пари. Свикнах без ток. Зимата е студено. Последния път си изпотроших едни шкафове, не ми трябваха. Ако не се сгрееш, заминаваш", разказва той.

Роднини на Здравко се опитват да му помогнат. Пишат до различни институции с молба за финансова и материална помощ. Така успяват да му издействат 600 лева за отопление, 375 лева еднократна помощ и по 60 лева на месец от социалните. Сега искат да съберат пари за операция на ставите, за да може Здравко да започне отново работа и да си стъпи на краката. От социалната служба в Сандански им казват, че съществува програма, която подпомага хора като него. Събират необходимите документи и ги подават във Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика с надеждата да получат 2000 лева помощ.

"Отидох лично да подам молбата, но там ми отказаха да я вземат и ми казаха, че 11 години не са давали пари за протези за коксертроза", казва Данка Нечева.

Отново тръгват по институциите. Разбират, че има възможност да получи процент за нетрудоспособност и съответно някаква инвалидна пенсия. Отново събират всички необходими документи, но отново удрят на камък.

"Ще му дадат, но някакъв малък процент. Че след операция, тогава се дава добър ТЕЛК и може да ползва асистент и някои други помощи да се оказват и т.н. Социална закрила трябва да помага. Не може първо да имаш ТЕЛК и тогава да ти дават помощ", обясни Данка Нечева.

В положението на Здравко са десетки социално слаби хора, на които за съжаление няма кой да помогне. Мъжът се надява институциите да вземат пример от неговия случай, да променят системата, за да може той и другите като него да имат възможност отново да станат пълноценни членове на нашето общество.

Вижте още в репортажа на Миглена Медарова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив ще ползва най-модерната система срещу хакерски атаки в България
Община Пловдив ще ползва най-модерната система срещу хакерски атаки в България
Гражданско обединение "Вода за Омуртаг": Отпуснатата помощ е капка в пустинята
Гражданско обединение "Вода за Омуртаг": Отпуснатата помощ е капка в пустинята