НОВИНИ

Гражданско обединение "Вода за Омуртаг": Отпуснатата помощ е капка в пустинята

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 07.11.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е разрешен проблемът с водата на Омуртаг. Не става дума за обичайните причини - загуби по стари тръби и суша, а за неподходящ водопровод. Градът е в частично бедствено положение до 13 ноември, заради липса на вода в чешмите и хората чакат генерално решение на проблема им.

Тук много хора живеят така, откакто се помнят, защото проблемът с водата е на над 50 години. В някои населени места вода се подава веднъж на пет дни, а в самия Омуртаг вода има само за няколко часа през три-четири дни.

Семейство Янакиеви живеят във високата част на града и разчитат само на запаси.

"Как се справяме, имаме хидрофор, първото което е, второто е с тубите и шишетата, които ги виждате тук и на 3 - 4 дни веднъж се пуска сега водата, което е крайно недостатъчно, но нямаме друг избор", разказва Димитър Янакиев.

"С цистерни, с водоноски, с по 6 литра, са неща смешни абсолютно, бидоните, които ги пълним като резервна вода, водата става като боза. Нито пералните могат да работят нормално, нито може да се готви нормално, бедствено положение, затова и младите хора напускат, споделя съпругата му Елена Янакиева.

Баба Здравка е на 84 години, разказва, че 60 от тях са минали в безводие или в режим на водата.

"Боже как, поливаме си, ей така и тъй, какво да правим, цял живот все вода няма, все вода няма", обясни жената.

През годините, няколко кмета са търсили решение на проблема, но резултат няма. Общината кандидатства регионалното министерство да ѝ отпусне средства за преодоляване на кризата.

"Одобрени бяха средства за ниска зона, 2 милиона и 640 хиляди лева, от които тази година ще получим 50 % от сумата - 1 милион и 320 хиляди, догодина ще получим другата част, това е за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа", заяви кметът на Община Омуртаг Ешреф Ешрефов.

Четири тира с бутилирана вода пристигнаха в бедстващия заради суша Омуртаг

Междувременно държавата ще раздава вода на хората в Омуртаг – по 6 бутилки от литър и половин на човек, освободени от военния резерв.

"Тази помощ, която е отпусната е капки в пустинята, напълно подмяна на водопроводната мрежа, второ искаме държавата да направи цялостен одит на това, което се е случвало с безводието в града през последните 30 – 40 години. И третото нещо, което искаме, държавата да осъществява допълнителен контрол на всички усвоявания на средства, които в момента се извършват или ще се извършват в бъдеще", каза Магдалена Славова от Гражданско обединение "Вода за Омуртаг".

Местната власт също е изпратила исканията си към Министерството на регионалното развитие. И хората чакат.

Автор: Герасим Герасимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Сандански се нуждае от средства за операция на ставите, за да живее нормално
Мъж от Сандански се нуждае от средства за операция на ставите, за да живее нормално
Създателят на "Европейска иницатива за стабилност" пред БНТ: Трябва да решим проблема с насилието по границите
Създателят на "Европейска иницатива за стабилност" пред БНТ: Трябва да решим проблема с насилието по границите