НОВИНИ

Украински стартъпи участват в технологичното изложение в Лас Вегас

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:29, 07.01.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

В Лас Вегас иноватори и технологични гиганти се срещат, за да търсят решения за предизвикателствата на 21-ви век. В изложението участват 12 стартъп компании от Украйна.

Решили, че на войната ще отговорят с решения за по-добър живот. Бойните действия променили ежедневието им, спрели много от плановете им, но не ги отказали да създават нови технологии.

"От 160 стартиращи фирми, с които разговаряхме, нито една не е затворила или спряла дейността си. Разбира се, много от тях са сменили местоположението си, вече са в други градове в Украйна, но всички продължават да работят и да се развиват", заяви Карина Кудрявцева, ръководител на проекта Стартъп фонд-Украйна.

Една от украинските компании, представени на изложението в Лас Вегас, произвежда хартия от листа. Определят продукта си като най-щадящия природата в света.

"Ние произвеждаме хартия без да сечем дървета. Използваме паднали листа. Събираме ги от улици, паркове. Плюсовете са много. Първо - вредните емисии, които се отделят по време на производството са 78 процента по-малко в сравнение с традиционното производство на хартия. Освен това продуктите, които правим, могат да се рециклират. Разграждат се в почвата само за 55 дни", заяви Александър Соболенко, съосновател на стартъп компания.

Войната направила украинците по-сплотени, признават украинските участници в изложението.

"Военните се бият, украинският бизнес работи, стартирарищите компании се развиват - всеки в Украйна си върши работата", каза Назар Трохимчук, основател на стартъп компания, Украйна.

Назар е намерил работещи приложения на утайката от кафе. Вярва, че ще впечатли с продуктите си много от посетителите на изложението. Но също така се надява, че в Лас Вегас ще покаже на света, че младите предприемачи на Украйна не спират да търсят решения за бъдещето на родината си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Републиканецът Кевин Маккарти е новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ
Републиканецът Кевин Маккарти е новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ
Украйна празнува Коледа, обстрелите не стихват
Украйна празнува Коледа, обстрелите не стихват