НОВИНИ

Украинските бежанци във Варна може да останат без лечение

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 07.04.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Украинските бежанци във Варна, които вече са регистрирани за временна закрила, не могат да ползват правата си на здравноосигурени, сигнализират общопрактикуващи лекари в града. Оказва се, че при проверка на здравния им статус, някои от бежанците не съществуват официално в регистрите.

Д-р Николай Христов е личен лекар на четирима украински бежанци. Казва, че десетки искат да се лекуват при него. Проблемът е, че тези пациенти, макар и със статут за временна закрила, не са регистрирани в системата и здравноосигурителният им статус е неясен.

Проблемът е, че ние просто не можем да си свършим работата, защото тези първи бежанци, които идват регистрирани, логично са пациентите в най-голяма нужда – с тежки хронични заболявания, приемащи скъпи лекарства, казва д-р Николай Христов, личен лекар.

Много от бежанците имат нужда от сериозна лекарска помощ. Пациент на д-р Христов вече е в интензивно отделение на една от болниците в града. Други трябва да приемат животоспасяващи лекарства, които Здравната каса покрива частично, но само за здравно осигурените.

Защото за тези скъпоструващи лекарства и консумативи, които осигурените пациенти получават, има тежка процедура, но тези бежанци няма как да отговорят на процедурата. И ние просто сме с вързани ръце, защото има тежка процедура, която няма как да започне, ако ние не ги регистрираме в Касата по някакъв начин. Чиновничките в касата казаха да не ги регистрирам, при което аз категорично отказах, защото не смятам, че е редно по този начин да се замаже проблемът, обяснява д-р Николай Христов, личен лекар.

Проблемът трябва да се реши до дни, защото има пациенти с тежки заболявания, чието лечение не търпи отлагане, казва доктор Николай Христов. Той алармира и за друг проблем – заради различния ваксинационен календар у нас и в Украйна е възможно бежанците да внесат в България отдавна забравени болести.

Морбили, полиомелит, коклюш и други такива. За които не сме виждали или само по книгите сме чели. Не всички деца са ваксинирани в България. Благодарение на антиваксърските истерии през последните години и на ковид пандемията също, ваксинационното покритие спадна за морбили под 90%. Специално за морбили има контингент деца, това са децата до 13 месеца, които са без ваксина, защото първата се получава на 13 месеца. При тях заболяването протича изключително тежко, допълва д-р Николай Христов, личен лекар.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че проблемът със здравноосигурителните права на бежанците ще се реши, когато бъдат приети на второ четене от Народното събрание промените в Закона за здравеопазването. Именно тези промени регламентират статута на бежанците с временна закрила. Дотогава пациентите може да посещават спешните кабинети. Уязвимите групи, сред които деца, самотни майки, непълнолетни без придружители, хроничноболни и претърпели насилие, се ползват с права на здравноосигурени, дори и да не са регистрирани в системата.

Репортер: Деян Михайлов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 души от Мариупол са евакуирани в Запорожие
Над 1000 души от Мариупол са евакуирани в Запорожие
Изслушват министъра на отбраната в парламента
Изслушват министъра на отбраната в парламента