НОВИНИ

Укрепват свлачищата по бреговете около Бяла, Варненско

bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 22.01.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Започва укрепването на брега от нос „Свети Атанас“ до къмпинг „Луна” в град Бяла, Варненска област. В района има три активни свлачища. Брегът е стръмен и абразията също отнема от сушата. За първия етап от укрепването държавата отпуска 30 милиона лева.

Още през миналия век от нос „Свети Атанас“ до къмпинг „Луна” са регистрирани няколко големи свлачища, които и в момента са активни. Абразията, причинена от морските вълни, които достигат 6-7 бала, също руши брега.

Преди 20 години регионалното министерство възлага на Геозащита изготвянето на проект за брегоукрепване, който обхваща и рибарското пристанище „Чайка“. Започнали са ремонтни дейности в южната част, но парите свършили и проектът бил замразен.

Миналата година схемата за брегоукрепване в Бяла е актуализирана. Проектът ще се реализира на два етапа. За първия - държавата отпуска 30 милиона лева.

Който обхваща от нос „Свети Атанас“ 700 метра, за да може да се покрие и новообразуваното свлачище. Ще се защитят три основни свлачища и по този начин ще се спре абразионният процес на територията, каза инж. Пеньо Ненов, кмет на Община Бяла.

След приключването и на втория етап, брегоукрепителното съоръжение ще обхване крайбрежието на Бяла в зоната на пристанището и ще защити вече изградената инфраструктура там. Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето.

Овладяването на тези процеси е крайно наложително за района.

Щетите, които нанася, са въобще на цялата зона с имотите, които се намират над самия склон и огромно затлачване на пристанището в момента. Може да погледнете, буквално до 5 години, ако не се вземат адекватни действия, рибарите няма да могат да си ползват пристанището и да риболуват, допълва инж. Ненов.

Рибарството е поминък за много хора от Бяла. Един от тях е Петър Ангелов.

Брегът все повече пада. Не се ли укрепи, ще отиде още навътре, ще стане още по-лошо и се затлачва. И така се изместват пасажите с риба и не може да се риболува, смята Петър Ангелов.

Изграждането на брегоукрепителна стена ще допринесе за развитието на икономиката и туризма в малкия морски град.

Тук ще се образуват три пъти повече рибарски лодкостоянки, отколкото има в момента. Нашето рибарско пристанище е най-голямото от Варна до Бургас и има регистрирани над 220 рибарски лодки, които извършват тази дейност. Ще се образува ново, модерно рибарско пристанище, с модерна инфраструктура, която да позволява нормалния начин на риболуване, защото имаме от малки рибарски лодки до големи рибарски кораби, които са регистрирани и риболуват, казва инж. Ненов.

Изграждането на брегоукрепителното съоръжение ще започне през септември. В момента тече процедура по избор на фирма изпълнител.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрителски сигнал: В Брегово и Ново село без ток за часове, без предупреждение
Зрителски сигнал: В Брегово и Ново село без ток за часове, без предупреждение
САЩ предлагат удължаване на договора с Русия за стратегическите оръжия
САЩ предлагат удължаване на договора с Русия за стратегическите оръжия