НОВИНИ

Байдън подписа 10 указа като част от плана му срещу пандемията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:18, 22.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ускоряване на ваксинирането, увеличаване на възможностите за тестване и въвеждане на извънредно законодателство, което да позволи разширяването на производството на съществени стоки като маски и дезинфектанти, носене на маски, създаване на протоколи за пътуващи от чужбина. Това са част от елементите на антиковид стратегията на администрацията "Байдън".


"Нека бъда много ясен - нещата ще станат по-зле преди да се подобрят. Възпоменателната служба, която имахме преди два дни няма да бъде последната, за съжаление. Смъртността вероятно ще стигне 500 хиляди души следващият месец. Планът ни е да започнем мащабна, безопасна и ефективна кампания за ваксиниране, като целта ни е 100 милиона дози в първите 100 дни. Днес е ден първи. Това ще бъде едно от най-големите логистични предизвикателства, пред които страната ни се е изправяла. И аз съм решен да го изпълня! Ние сме решени да го изпълним!", подчерта Байдън.

Президентът обеща да бъде откровен за възможните забавяния на процесите и да осигури спокойна работа - без политически натиск, на здравните специалисти и учените.

САЩ предлагат удължаване на договора с Русия за стратегическите оръжия

Междувременно от Белия дом потвърдиха, че Вашингтон предлага петгодишно удължаване на действието на договора с Русия за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Президентът отдавна подчертава, че Договорът е в интерес на националната сигурност на страната, каза още прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Решението обаче трябва да се вземе бързо, защото действието на настоящото споразумение изтича на 5 февруари.

Очаква се предложението да бъде прието добре в Москва, защото и президентът президент Владимир Путин също се изказа в полза на продължение на действието на документа.

Втори импийчмънт и обвинение в подстрекателство към метеж за Тръмп

Междувременно, лидерът на републиканците в Сената - Мич Макконъл, помоли колегите си демократи от Долната Камара да отложат внасянето на процедурата по импийчмънт до 28 януари. Така президентът Доналд Тръмп и екипът му ще имат две седмици до 11 февруари, да подготвят защитата си.

Тръмп ще бъде първият в историята на САЩ държавен глава, подлаган на подобна процедура два пъти. Този път обвинението срещу него е "подстрекателство към бунт" заради безпрецедентното нахлуване на негови привърженици в Капитолия на 6 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Багдад
"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Багдад
Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин
Борисов: Ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния начин