Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Уникална технология спасява картини и икони в Русенската художествена галерия

от БНТ
10:10, 18.06.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Още
Слушай новината

Уникална технология за спасяване на картини и икони използват в Русенската художествена галерия. Тя се нуждае от спешен ремонт, защото от години покривът ѝ тече при всеки по-силен дъжд, а изпаренията в помещенията ѝ предизвикват появата на плесени и паразити по дървените части на картините.

Името на технологията, която използват галеристите е "Аноксия" или в превод от латински "без кислород". Нападнатите от дървояд икони се поставят в херметичен балон, който бавно се пълни с инертен газ. В този случай с азот.

"И поради факта, че липсва кислород, липсва влага в този балон, дървоядите умират. Това е метод, който е безвреден, екологичен. В продължение на месец, така ще бъде почистено дървото", разказва Красимира Кирилова, галерист в Русенската художествена галерия.

За разлика от стандартното почистване и третиране с отровни химикали тук унищожаването на паразитите е гарантирано. Още повече, че някои от иконите в галерията са на близо 300 години и е рисковано да се използва друг метод.

"Така че надяваме се, че иконната сбирка в галерията ще бъде почистена", допълни Красимира Кирилова.

Галеристите се надяват най-накрая сградата им да бъде ремонтирана, за да не посрещат ценителите на изкуството с легени и кофи. Покривът тече, а специалният климатик, който трябва да поддържа микроклимата в залите, е изключен от години заради непосилните разходи. Така натрупаната влага започва бавно да превзема и руши стени, мазилки и тавани.

"15 години вече, почти аварийно е положението", каза още директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова.

Във фонда на Художествената галерия в Русе се съхраняват близо 3000 творби на автори от края на 19-и век до наши дни. За да ги спасят, докато чакат ремонта, галеристите ще търсят и други нестандартни начини.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Втори медал за родната борба от Евро 2021 при кадетите
Втори медал за родната борба от Евро 2021 при кадетите
Кристиан Ериксен е претърпял операция, изписват го днес
Кристиан Ериксен е претърпял операция, изписват го днес