По зрителски сигнал: QR кодовете при COVID сертификатите показват неразбираеми символи

от БНТ
09:30, 18.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Притеснени зрители ни сигнализираха, че при издаден европейски зелен сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, QR кодът не работи и показва неразбираеми символи.

Ето какво гласи писмото на наш зрител:

"Здравейте, издаден ми е сертификат за ваксинация, чийто QR код при разчитане със сканираща програма съдържа хиляди неразбираеми букви, цифри и символи. При още 6 души (мои колеги и съпруга ми) има същия проблем. Това са така наречените "нови сертификати", които уж са окончателни".

Независимо какъв телефон използва - всеки път, в който ваксинирал се реши да сканира QR кода на зеления сертификат, ще излязат тези неразбираеми символи. Това обаче не трябва да буди притеснение.

От Министерството на здравеопазването и Информационно обслужване ни отговориха следното:

"QR кодът на цифровия зелен сертификат е предназначен за
четене от специално разработени за целта приложения. С цел намаляване на размера на информацията, тя е предварително компресирана, което прави невъзможно разчитането на информацията без специализирано приложение".

От здравното министерство успокояват, че няма проблем с разчитането на QR кода. Сканираният текст е четим след допълнителна обработка. Той съдържа същата информация, каквато е и на сертификата, но в машинно четим вид.

Ваксинационният сертификат може да бъде разчетен от всички държави членки на Европейския съюз.

Важно е да се отбележи, че всяка страна има право да налага свои правила при влизане на нейна територия. При пътуване е задължително предварително да се проверят изискванията на съответната държава.

Вижте повече в репортажа.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Наоми Осака ще пропусне и Уимбълдън
Наоми Осака ще пропусне и Уимбълдън
Украински футболист се пошегува с бутилките, Роналдо и Погба
Украински футболист се пошегува с бутилките, Роналдо и Погба