НОВИНИ

Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лева

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 17.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лева. Това обясни в "Денят започва" доц. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ.

След среща на синдикатите и министерството на финансите снощи е подписано постановление за 39 милиона лева - пари, които висшите училища чакат още от 1 януари т.г., но редовният кабинет не ги е осигурил. Те са били планирани в бюджета за 2024 г. Така заплатите на асистентите ще се увеличат със задна дата до 2100 лева.

"Това всъщност е принудително изпълнение на бюджета за 2024 година", посочи доц. Вълчева.

Договорени са още два транша - първият е от 6,5 милиона лева, които ще се добавят към заплатите на академичния състав.

"За това трябва да излезе нов трансфер с ново одобрение от МФ, за което снощи до късно работихме с министъра на образованието и директора на "Финансова дирекция".

Други 7,5 милиона лева ще бъдат преведени за стипендии за докторанти.

Доц. Вълчева обясни, че от януари университетите са в протестна готовност, защото никой не ги е чул в края на миналата година.

"Декември направихме поредния протест, казахме всичко ясно и казахме нещата, изчислени до стотинка. Нито един лев не е сложен в излишък. Всички средства, които искаме от държавата, са описани в Закона за висшето образование, приети в Стратегията за висше образование".

По думите ѝ спешно отпуснатите 12 милиона от служебното правителство нито стигат, нито отразяват нуждите на академичния състав.

"Тези 12 милиона покриват 5% увеличение, ние искаме 12%. Парите трябва да бъдат 2,5 пъти повече".

Протестът във ВУЗ-овете на 20 май ще се състои, потвърди тя. По думите на Вълчева преговорите със служебния кабинет вървят трудно, защото те първо трябва да се уверят, че има проблем със средствата.

"На нас ни е ясно, че Министерството на финансите е оставено в тежко състояние и защо от 1 януари редовният кабинет не ни даде парите - защото няма пари в държавата".

Доц. Вълчева определи като лъжа твърдението, че ще отпаднат студентските такси.

"Тези пари ги няма. Когато ги обявиха тези 150 милиона, седнахме с много от нашите студенти и докторанти, за да видим какво е. 2/3 от студентите са на издръжка на държавата и нямат нужда от тези пари, но пък с тях има възможност да повишим стипендиите, да удовлетворим заплатите".

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 май - Ден на българския спорт
17 май - Ден на българския спорт
Барселона победи Алмерия с голове на Фермин Лопес
Барселона победи Алмерия с голове на Фермин Лопес