НОВИНИ

САЩ: Китай не може едновременно да е и със Запада, и с Москва

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:37, 17.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Държавният департамент на Съединените щати заяви, че Китай не може едновременно да подобрява връзките със Запада и да подкрепя Русия. Изявлението идва на фона на продължаващата визита на руския президент Владимир Путин в Китай. Фокус върху търговията между Китай и Русия във втория ден от посещението. Рано тази сутрин Путин пристигна в град Харбин, където участва в търговско изложение.

21 залпа, почетен гвардейски караул и духов оркестър, изпълняващ прочутата стара руска песен "Подмосковние вечера" - така беше посрещнат Путин в Китай, последва тържествена церемония в Голямата зала на народа в Пекин, двустранни разговори и обмяна на мнения по стратегически въпроси на чаша чай в държавната резиденция Чжунанхай.

Малцина лидери са канени на посещение в тази реззденция, която в миналото е била дом на императорите и техните наложници. В многословното съвместно изявление на Путин и Си не се откроиха нови моменти.

"И двете страни сме съгласни, че правилната посока е политическо решение на кризата в Украйна. Китай очаква бързо възстановяване на мира и стабилността на европейския континент и ще продължи да играе конструктивна роля до края", каза Си Дзинпин - президент на Китай.

"Разбира се информирах председателя на Китайската народна република за ситуацията в Украйна. Благодарни сме на китайските приятели и колеги за инициативите, които предлагат за решаване на проблема", коментира Владимир Путин - президент на Русия.

От Вашингтон коментираха посещението като напомниха, че Китай трябва да спре да помага на Русия за войната в Украйна.

"Не виждаме нищо ново. Смятаме, че е неприемливо китайски компании са помагат на Путин за войната в Украйна. Били сме много ясни, че ако Китай наистина подкрепя мира в Европа не може да продължава да разпалва най-голямата заплаха за европейската сигурност", каза Карин Жан-Пиер - прессекретар на Белия дом.

Според Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон общо износът на машинни части от Китай към Русия се е увеличил с 80-90% през 2023-та година, а посещението в Китай показва, че нито натиск от Запада, нито санкции срещу Русия пречат на приятелството между Владимир Путин и Си Дзинпин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково
Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО край Аксаково
Спортни новини 17.05.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 17.05.2024 г., 06:30 ч.