НОВИНИ

Със заря-проверка в Батак отбелязаха 148-ата годишнина от Априлската епопея

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Ангел Узунов
23:01, 16.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

С тържествена заря-проверка в Батак беше отбелязана 148-ата годишнина от Априлската епопея и бяха почетени героизмът и саможертвата на светите Баташки мъченици.

Всяка година думите на едно дете, пресъздадени от Иван Вазов, отекват в съзнанието ни: “От Батак съм чичо, знаеш ли Батак”. И всяка година на 16 май в бунтовното градче отдават почит и се прекланяме пред подвига на героите мъченици за вяра, свобода и независимост.

“Нека не забравяме днес, че за да градиш настоящето и мечтаеш за бъдещето трябва да помниш и уважаваш миналото си”, заяви пред присъстващите областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова.

При потушаването на Априлското въстание 1842-ма жители на Батак дават живота си, но не се отказват от християнството. Част от тях са избити от поробителя в храма "Света Неделя", а други в новоселския манастир "Света Троица".

"Няма страшна смърт, страшно е робството", акцентира в словото си кметът на Батак Георги Харизанов.

Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай отслужи Архиерейска вечерня с петохлебие в старинния храм "Света Неделя".

Във военния ритуал на площад "Освобождение" участваха почетни роти от състава на Съвместното командване на специалните операции и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта и славната саможертва на баташките герои от 1876 г. Освен официалните гости на честванията присъстваха и много българи не само от региона, но и от цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николас Хари отстрани Стефанос Циципас и ще играе на полуфиналите в Рим
Николас Хари отстрани Стефанос Циципас и ще играе на полуфиналите в Рим
Килиан Мбапе откри своя восъчна фигура в Париж
Килиан Мбапе откри своя восъчна фигура в Париж