НОВИНИ

Парите за университетите: Ректори, студенти и синдикати готови за протест на 20 май

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:24, 16.05.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Въпреки обявените увеличения на заплатите, синдикатите във висшето образование излизат на протест на 20 май. Дали към тях ще се присъединят и ректорите на висшите училища - ще се реши утре. Ще бъде обсъдено и споразумение с партиите, които са гласували промените в Закона за висшето образование. Според тях университетските възнаграждения трябва да бъдат увеличени, но пари за това в бюджета не са предвидени.

Ниските възнаграждения в университетите и обещаното, но неизпълнено увеличение на заплатите чрез законови промени ще изкара преподаватели, студенти и синдикати на протест в понеделник.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: "Ние оттук нататък търсим гаранции от политиците, тези които са гласували Закона за висшето образование, партиите, които са го подкрепили, ние ще искаме от тях гаранции, които да оформят едно национално споразумение."

Валери Апостолов, синдикат "Висше образование", КТ "Подкрепа": "Искаме политическите партии да подпишат, че гарантират изпълнението на закона."

Дават срок за подписване на споразумението до 30 юни. Част от университетите вече обявиха, че ще подкрепят протеста.

"Ако Съвета на ректорите потвърди утре, че продължава протестната си политика, университетите няма да работят, нямат право да провеждат лекционни занятия и няма да обслужват административно студенти и граждани", каза проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите на висшите училища.

"Много такси и средства бяха коментирани, важно е да видим какво ще излезе накрая, студентите убедено застанаха зад протеста", каза проф. д-р Сава Димитров, ректор на Музикалната академия.

Министърът на образованието Галин Цоков обеща максимално бързо да бъдат изплатени парите, които вчера служебният кабинет отпусна:

"Преди една седмица успяхме да направим среща с финансовата министърка, на която разбрахме, че всъщност в бюджета няма нужните средства, свързани или определени икономии, за да бъдат насочени тези пари към образованието, затова предприехме и тази стъпка да се осигурят парите, които са заложени в бюджета, тези 39 милиона лева, да може максимално бързо да се разпределят между университетите."

Искането на ректорите беше подкрепено и от Българската академия на науките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо видяха експерти
Поредица от грешки в действията на охранителите на Роберт Фицо видяха експерти
Ига Швьонтек е финалистка в Рим след успех над Коко Гоф
Ига Швьонтек е финалистка в Рим след успех над Коко Гоф