НОВИНИ

ВУЗ-овете заплашиха да затворят врати, властта спешно отпусна средства (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:43, 15.05.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

След заявката за протест на Съвета на ректорите и заплахата от спиране на университетите на 20 май - властта отпусна 39 милиона лева за заплати на преподаватели и работещи във висшите учебни заведения. Парите бяха гласувани с настоящия бюджет. Търсят се обаче още 184 милиона след като депутатите приеха промени в Закона за висшето образование, но пари за тях не бяха осигурени. Ръководствата на ВУЗ-овете се срещнаха с президента и премиера.

Обещано и неизпълнено от държавата увеличение на заплатите - това породи недоволството на университетите. С изменение на Закона за висшето образование бяха приети правила, които обвързват предвидените пари от държавния бюджет за образование и наука с определен минимален процент.

Доц. Христо Беров - Исторически факултет на СУ " Св. Климент Охридски": "Министерството на финансите просто отказва да изпълни закона. С мотива, че няма пари."

44 ректори на български университети сложиха подписа си в протестното писмо с искания: първо - средна работна заплата за академичния състав в държавните университети да бъде не по-малко от 180 на сто от средната за страната. И второ: минимална основна заплата за най-ниската академична длъжност да не бъде по-малка от 125 на сто от средната за страната.

Доц. Христо Беров - Исторически факултет на СУ " Св. Климент Охридски": "Асистент, който току-що започва - това означава 25-27 до 30 годишен човек, в много случаи току-що създал семейство, много трудно можем да го привлечем с 1800 лева начална основна заплата."

Решението дойде от кабинета. Правителството ще предостави 39 милиона лева за заплати на академичния състав, считано от 1 януари 2024 г. Така възнаграждението за най-ниската академична длъжност ще се увеличи с 290 лева.

Галин Цоков - служебен министър на образованието и науката: "Пропорционално на това ще се увеличат възнагражденията и на останалия академичен състав."

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "Предложихме и на останалия състав - извън академичния във висшите училища да бъде увеличено възнаграждението с 12%. Мисля, че решихме още един проблем днес, вече ви е познато, че той е завещан."

По-рано президентът Румен Радев се срещна с ректори и заяви, че е силно разтревожен от процесите, които се случват напоследък във висшето образование у нас.

снимки: БТА, БГНЕС

Румен Радев - президент на Република България: "Според мен, не трябва да стигаме до тук. Не за друго, но това не е добър сигнал и навън и към нашето общество. Защото партиите, които промениха Конституцията изложиха нов член 23, че образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха да променят и бюджета или неволно пропуснаха. И това вече поражда редица съмнения в искреността на тези силни думи, записани в българската Конституция. И напълно ви подкрепям във вашите искания."

Проф. д-р Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите: "Години наред българското висше образование е недофинансирано, което за мен означава и пренебрегвано от политическата власт в страната."

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: "Предишното правителство обяви като свой приоритет над приоритетите българското образование и все пак имаше един министър-председател, който би трябвало да е от вашите среди, има такова жестоко неглижиране на висшето образование в страната?"

Президентът увери, че ще говори с премиера. Предварителната заявка на ректорите беше на 20 май всички държавни университети и част от частните предупредително да не отворят врати. Но в петък предстои извънреден съвет на ректорите, за да решат какви да са следващите им действия.

По темата работиха: Милена Кирова, Виктор Борисов, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шок и недоумение в Словакия след опита за покушение над премиера Роберт Фицо (ОБЗОР)
Шок и недоумение в Словакия след опита за покушение над премиера Роберт Фицо (ОБЗОР)
Елизара Янева достигна до четвъртфиналите на турнир от категория J300 на ITF в Италия
Елизара Янева достигна до четвъртфиналите на турнир от категория J300 на ITF в Италия