НОВИНИ

Детските сърца на България: Подновяват плановите операции в Националната кардиологична болница

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:04, 15.05.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

От другата седмица се подновят плановите операции в Детската клиника по кардиология в Националната кардиологична болница - единственото място, в което се лекуват детските сърца в България. Операциите ще се извършват до края на месеца. А после пак се замразяват за същия период. Този график се налага заради липсата на медицински сестри, които да се грижат за оперираните деца, много от които новородени. Отделението се обръща с молба към колегите си да дойдат и да работят при тях.

50 деца чакат за извършване на сърдечна операция в Клиниката по детска кардиология. Последните две седмици операции не се извършват. Причината - до болка познатия там недостиг на медицински сестри. Заради този проблем след дълги разговори е взето решение операциите да се извършват по график на десетина дни. Капацитетът на реанимацията е 8 легла, но максимумът, който може да бъде зает - едва 4 легла. И то при положение, че има по две медицински сестри на смяна.

"В момента нямаме деца, които се нуждаят от спешна оперативна намеса. Планова операция чакат някъде около 35 деца, и около 20 деца чакат за поредна реоперация. Две сестри могат да гледат четири оперирани деца. Пълният щат, който трябва да се попълни, за да работи по този начин структурата, е 15-16 сестри", каза проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Сега в отделението има общо едва 9 сестри, средната възраст е 52 години, а една от тях е в дълъг болничен, обяснява началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Кънева. Докато говорим с нея картината е още по-отчайваща. Сега изтичат последните дни от периода от десетина дни, в който операциите са замразени.

Проф. д-р Анна Кънева: "В момента на работа е една сестра, която е на 12-часова смяна, тук е старшата сестра и сестрата обучител."

Катя Костадинова е старшата сестра в детската сърдечна реанимация. Тя работи в отделението от почти 30 години, което ѝ е било мечта:

"Буквално някой трябваше да напусне, за да започне човек работа. Екипите бяха пълни, имаше пет екипа с по пет сестри. Една сестра се грижеше за един пациент."

През годините отлива си обяснява с това, че вече няма профил "детска медицинска сестра", а и защото колегите ѝ се страхуват да работят с оперирани деца:

"Когато едно дете се почувства малко по-добре, то ще се усмихне, ще вдигне ръка, ще поиска да бъде гушнато, милвано. Т.е. резултатът от нашия труд се вижда доста по-бързо. Всичките тези сестри, които са останали да работят тук, те са търпели несгодите в семейно отношение, укора на семействата си."

А началникът на реанимацията д-р Димитър Печилков няма търпение да стане понеделник, когато ще бъде оперирано бебе, чийто шанс е тази операция. Може да чака само още седмица:

"Вие виждате и в момента имаме новородено на две седмици, на него му предстои сърдечна операция и въпреки че не е оперирано, грижите са много специфични."

От клиниката призовават всички, които обичат децата, да се погрижат за сърцата им. Има обучителна програма, както и позиция сестра обучител, която помага на сестрите без опит да се чувстват по-сигурни. А официалното работно време е 7 часа.

Проф. д-р Анна Кънева: "Нашата цел е да имаме добре оперирани деца и добре отгледани деца след операция."

Д-р Димитър Печилков, Отделение за следоперативно интензивно лечение и реанимация на деца: "Вие ще увеличите шансовете на българските деца със сърдечни деца да бъдат оперирани и да се приберат здрави вкъщи с родителите си."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова се класира за четвъртфиналите на тенис турнир в Загреб след фамозна победа
Гергана Топалова се класира за четвъртфиналите на тенис турнир в Загреб след фамозна победа
Донован Мичъл ще пропусне и петия сблъсък срещу Бостън Селтикс в полуфиналите на Източната конференция на НБА
Донован Мичъл ще пропусне и петия сблъсък срещу Бостън Селтикс в полуфиналите на Източната конференция на НБА