НОВИНИ

Отношенията между Пекин и Москва: Какво се споразумяха Владимир Путин и Си Дзинпин

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:37, 16.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна. Владимир Путин пристигна на посещение в Китай. Визитата подчертава партньорството между двете страни, които са изправени пред предизвикателства в отношенията си със Съединените щати и Европа.

Това е първото задгранично посещение на Путин, след като встъпи в длъжност за нов мандат. То има за цел да покаже новото ниво на двустранните отношения, определено от Путин като безпрецедентно високо. Китай се превърна в най-значимия политически и икономически партньор на Русия след инвазията на Москва в Украйна.

Си, който се завърна миналата седмица от обиколка на три държави в Европа, отхвърли западните критики за доставка на компоненти за производство на оръжия за Москва в замяна на евтин енергиен внос от Русия.

Си Дзинпин - президент на Китай: "Тази година се навършват 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и Русия. През последните 75 години Китай и Русия заедно намериха нов път като големи страни и съседни държави да се отнасят една към друга с уважение и да се стремят към приятелство и взаимноизгодно сътрудничество".

Двамата лидери се споразумяха за нуждата от политическо решение на войната в Украйна.

Владимир Путин - президент на Русия: "Благодарни сме на нашите китайски приятели и колеги за инициативите, които предлагат за разрешаване на този проблем."

Си Дзинпин - президент на Китай: "И двете страни са съгласни, че политическото решение на украинската криза е правилната посока."

снимки: БТА

Путин и Си подписаха съвместна декларация за насърчаване на отворена световна икономика и улесняване на търговията и инвестициите в Азиатско-тихоокеанския регион. "Страните остават сериозно обезпокоени от опитите на Съединените щати да нарушат стратегическия баланс в сигурността на региона", гласи документът.

Русия и Китай работят по над 80 съвместни проекта на обща стойност около 200 милиарда долара.

Наблюдателите обаче отбелязват отсъствието на шефа на "Газпром" в Пекин. Според Кремъл Алексей Милер води разговори в Иран. Износът на компанията спадна до най-ниското ниво за последните 30 години, а наскоро тя обяви нетна загуба от близо 7 милиарда долара за 2023 година, първата от 20 години насам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали на България до 16 г. завършиха на второ място в приятелския турнир “Милян Милянич”
Футболните национали на България до 16 г. завършиха на второ място в приятелския турнир “Милян Милянич”
"Жълто-черно" шествие заля Пловдив след успеха на Ботев за Купата на България
"Жълто-черно" шествие заля Пловдив след успеха на Ботев за Купата на България