НОВИНИ

Политик на всяка цена: Пътят на оцеляването на Фицо във властта

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:13, 16.05.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Причините за покушението срещу Роберт Фицо може да се търсят в политическата му кариера. Всъщност Роберт Фицо е най-дълго управлявалият премиер на Словакия. Политическата му кариера е белязана от върхове и спадове, спечели последните избори миналата година и насочи страната по курс към Русия и отдалечаване на Запада.

Политик на всяка цена - фразата добре описва пътя на Роберт Фицо през последните три десетилетия до деня на покушението. Бил е два мандата премиер, но през 2018 година претърпява най-голямото си унижение - свален е от власт от гневната протестна вълна, надигнала се след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му. Изглежда, че това е краят на кариерата му, но Фицо запазва спокойствие.

Роберт Фицо (15 март 2018 г.): "Казах на президента: не се тревожете, не отивам никъде, ще остана действащ председател на партията."

На следващите избори партията му е наказана от избирателите, но пандемията от ковид му отваря нова възможност. С мегафон в ръка, той повежда протести срещу строгите ограничения, въведени от властите. дори е арестуван на един от тях. След ковид вижда нов терен, на който да печели подкрепа с крайни послания - войната в Украйна.

Роберт Фицо, лидер на партията "Смер" (30 септември 2023 г.): "Това е Словакия, която искам да видя, да не ни управляват аматьори и безделници без опит. Да не ни въвличат в авантюри, било то по отношение на миграцията или войната."

През 2023 година печели изборите в страната си, която има обща граница с Украйна, с кампания с проруска и антиамериканска реторика, с призиви за отмяна на санкциите срещу Москва и против помощта за Киев.

Роберт Фицо (27 февруари 2024 г.): "Можете да изпратите всички оръжия на света на Украйна. Можете да изпратите много пари там. И много логистична помощ. Но моето мнение е: тази война няма военно решение. Няма. И И след две години ще сме там, където сме сега. Русия ще е на същата граница, но ще има десетки хиляди повече убити."

снимки: БТА/Архив

Правителството му се заема и с институциите, като подготвя края на Службата на специалния прокурор, създадена пред 20 години, за да разследва тежки престъпления и корупция, заплашва и със закон за чуждестранните агенти.

Наред идват и медиите. През февруари неговото правителство одобри реформа, която предвижда закриване на обществените телевизия и радио, смятани от Фицо за политически пристрастни, замяната им с нова организация и избор на нов генерален директор от нов орган. Реформа, която щеше да му гарантира пълен контрол над ефира. Тя беше остро критикувана от журналисти, медийни организации, Европейската комисия.

Би Би Си коментира, че оцеляването на Роберт Фицо след политически мотивирано покушение вероятно ще даде нов тласък на кариерата му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Жълто-черно" шествие заля Пловдив след успеха на Ботев за Купата на България
"Жълто-черно" шествие заля Пловдив след успеха на Ботев за Купата на България
Швеция продължава без загуба на световното първенство по хокей на лед за мъже
Швеция продължава без загуба на световното първенство по хокей на лед за мъже