НОВИНИ

Ушати сови са се приютили в градината на училище в Търговище

ушати сови приютили градината училище търговище
bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 09.12.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Девет птици от защитения вид ушата сова се се приютили в клоните на липата, която се намира в лятната градина на Трето Основно училище "Π. P. Cлaвeйĸoв" в Търговище, съобщават от ръководството на учебното заведение.

Нощните птици привличат вниманието на цялата училищна общност.

Училищното ръководство се свързва със специалисти от Биологическия факултет на Пловдивския университет и с Българското движение за защита на птиците. От там обещават на училището да бъде предоставена подкрепа с тематични материали за птиците, а в училищния сайт ще бъдат публикувани наблюдения над совите и техни снимки.

Събитието провокира и провеждане на бинарни уроци в актовата зала и лятната градина на учебното заведение. Под ръководството на старши учител Бончо Василев и д-р Даниела Димова, главен учител и преподавател по "Човекът и природата", учениците от петите класове реализират преки наблюдения над птиците и измерват показателите на външната среда в двора, посочват от училищното ръководство.

От там допълват, че интересът към пернатите е голям, което заражда плануването на още училищни дейности. В клуб "Занимателни наука", ръководен от д-р Димова, формиран по Наредба за приобщаващо образование в занимания по интереси, се проектира изследователска дейност на този вид защитени животни.

Според орнитолога Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците, най-важно е хората да не смущават совите и ако някой реши да им се радва, то това да става тихо, без да вдига много шум и на достатъчно разстояние, за да не ги притеснява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Направихме наистина страхотен полусезон
Илиан Илиев: Направихме наистина страхотен полусезон
Лацио и Верона не се победиха в среща Серия "А"
Лацио и Верона не се победиха в среща Серия "А"