НОВИНИ

Утре в Бургас ще бъде ден на траур в памет на загиналите полицаи

бургас ден траур памет загиналите полицаи
bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 25.08.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Утре в Бургас ще е ден на траур в памет на загиналите полицаи, заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който посети мястото на трагичната катастрофа.

"Денят в Бургас започна тежко и трагично. Загинаха двама наши полицаи, доблестно изпълнявайки служебния си дълг. В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнованията си към техните близки", каза Николов.

На мястото на инцидента са вътрешния министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По информация на "По света и у нас" регистрационните табелите на автобуса са холандски, като не отговарят на марката и модела на превозното средство, тоест - най-вероятно на автобуса са сложени крадени номера.

Според познати на загиналите полицаи става въпрос за Йордан Илиев и старши полицай Атанас Градев.

Познати на загиналите полицаи в Бургас: Бяха млади и вярваха, че имат бъдеще в системата на МВР

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса с мигранти, който катастрофира и уби двама полицаи, като "съзнателен целенасочен умишлен акт". По думите на Чинев в случая не може да се говори за действие по непредпазливост.

Прокуратурата: При катастрофата в Бургас става въпрос за умишлен и целенасочен акт

Тежката катастрофа в Бургас е станала минути преди 5 часа тази сутрин. Автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията. Загинали са двама полицаи, преследвали автобуса с мигранти.

В "Денят започва" заместник главният секретар на МВР Станимир Станев заяви, че жертвите на тежкия инцидент са полицаи от ОД на МВР-Бургас, които са патрулирали на входа на града.

Преди загиналите да се включат в преследването на автобуса с мигранти, превозното средство не се е подчинило на два опита за спиране от постове на "Гранична полиция". Патрулиращите полицаи в морския град са се включили в опитите са спирането на автобуса при влизането му в Бургас. При гонка по улиците на града автобусът катастрофира и на място загиват двамата служители на реда.

Няма данни за сериозно пострадали пътници в автобуса. В него са пътували 48 мигранти - мъже, жени и деца, които в момента са на мястото на катастрофата. Тепърва ще се изяснява националността им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Каналджиите обявиха война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ
Демерджиев: Каналджиите обявиха война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ
ЦСКА и Лудогорец посягат към груповата фаза на евротурнирите
ЦСКА и Лудогорец посягат към груповата фаза на евротурнирите