НОВИНИ

Утре вечер: "Европейци" се завръща по БНТ с история за музей на науката в Малта

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:32, 02.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Наука на ръка разстояние - интерактивен център в малтийската столица Валета позволява на децата да учат като експериментират. За всяка наука си има зала, а презентатори повеждат посетителите по пътя на знанието. Тази вдъхновяваща история ще ви разкажат репортерът Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов тази събота в предаването "Европейци" веднага след централната емисия в 20 ч.

Въпроси и обяснения за деца, ученици, студенти и възрастни - всичко това е събрано на едно място - в научния център във Валета.

Първо две бързи стъпки, след това две по-бавни - тук всеки може да бъде композитор на своя собствена мелодия, а науката в Малта е много по-разбираема, защото можеш да я докоснеш, можеш да експериментираш, можеш да си обясниш доскоро необяснимото.

Всички деца се интересуват от това, което правим тук, защото децата са си любопитни, искат да изследват. И аз мисля, че това е най-доброто място да разбереш науката. Защото имаме всякакви експонати и те не са просто артeфакти, затворени зад стъклени витрини, кoито не могат да се пипат, а можеш да им се наслаждаваш само с очи. Тук си насърчен да играеш с експонатите и да откриваш нещо различно за себе си. Всичко е интерактивно, обяснява Дейвид Чилия, научен ръководител.

И всичко е възможно, защото Европа инвестира в Малта, а Малта в икономиката на знанието.

Целият репортаж за този уникален музей в Малта гледайте в новия брой на "Европейци" на 3 април, събота, веднага след новините в 20 ч!

Още вдъхновяващи идеи и истории вижте ТУК

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конгресът на САЩ е под блокада, загинал е полицай (СНИМКИ)
Конгресът на САЩ е под блокада, загинал е полицай (СНИМКИ)
Как кризата в туризма се отрази на българите в Испания?
Как кризата в туризма се отрази на българите в Испания?