НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Български професор разкрива тайните на аронията

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 14.05.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Защо наричат аронията непозната лечителка? И кой е човекът, който я прави популярна не само у нас, но в Япония – това ще ви покажем в новия брой на предаването "Европейци", утре вечер, веднага след централната емисия новини. Историята на семейство Крачанови, за които производството на лечебни напитки се превръща в мисия, разказват Деница Торньова и оператора Антон Марчев.

Полезното действие на аронията първи откриват индианските племена в Северна Америка. Но когато от нея започват да се правят различни напитки и на Стария континент, тя бързо влиза в категорията на суперхраните.

Че аронията е богата на антиоксиданти и витамини, доказва и пловдивчанин – автор на 40 изобретения и 9 патента в чужбина.

Това е моят баща проф. Христо Крачанов. Благодарение на него аронията започна също и да се търси в азиатските държави като Япония и Южна Корея, обяснява д-р Благовеста Крачанова, управител на фирма за производство на функционални напитки.

Аронията е единственият плод, с който аз съм работил 40 години близо и съм изял до сега не повече от 200-300 грама, защото е кисело – горчив, но се оказа, че могат да се правят най – различни продукти полезни за здравето, признава проф. Христо Крачанов.

Заедно със съпругата си успешно комбинират аронията с пектин и други плодове. А някои от функционалните им напитки се включват и в лечебни медицински програми.

Нектарът от арония е много подходящ за диабетично болни, той е с 40% плодове и захарите му са не повече от 4% а това е точно границата до която една напитка може да се използва от диабетично болни, допълва проф. Христо Крачанов.

Семейството продължава научните разработки и днес. И тук на помощ идват средствата от Европа. За оборудване на лабораторията и производствената база, по 4 европрограми получават близо 400 000 лв.

Когато човек се труди, дава резултати в работата си, и се отнася човешки с околните, то наистина е успял, защото такъв човек е щастлив, а всъщност основната цел в живота на човека е да постигне щастието, казва проф. Христо Крачанов.

Цялата история гледайте тази събота в "Европейци", веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от най-големите кораби с опасна маневра край фиорд в Норвегия
Един от най-големите кораби с опасна маневра край фиорд в Норвегия
Виктория предизвика фурор и с втората си репетиция в Ротердам
Виктория предизвика фурор и с втората си репетиция в Ротердам