НОВИНИ

Увреждането на инфраструктурата и тежкотоварният трафик - част от причините за катастрофите на пътя

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 14.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

235 са загиналите по пътищата от началото на годината. Към същия период миналата година те са били 337. Но загиналите от 1 до 13 август през 2019 година са 18, а от 1 до 18 август 2020 година са 19.

Т.е. намалението, което сме постигнали в началото на коронакризата е илюзорно и всъщност нещата не са променени. Това заяви в студиото на Сутрешния блок Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики. Прекаленото увреждане на инфраструктурата и тежкотоварният трафик са част от причините на пътния травматизъм, категорична е тя.

Жертвите на пътя се увеличават. Ако за коронавируса може да се намери лечение, то едва ли ще се намери лечение за това безотговорно поведение на пътя. Това не са само 200 или 300 души, а много хора около тях, които страдат, каза от своя страна Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Причина е и нервността на водачите на товарни автомобили, които нарушават редица забрани - като това да спазват дистанция при изпреварване.

Бондаренко заяви, че е нужен по-строг контрол. Нужна е и отговорност на водачите, които се качват на автомобила след употреба на наркотици или алкохол.

В България все още нямаме анализ на риска по българските пътища, което е проблем, а трябва да го извършим до 2021 г, разясни Диана Русинова.

Тя подчерта, че от Европейски център за транспортни политики ще предложат на правителството за 3-4 месеца да извършат заснемане и оценка на пътната инфраструктура. Докато не се направи този анализ, няма да знаем какво се случва по българските пътища като инфраструктура, каза тя.

Вижте повече в разговора в студиото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС
Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС
Рекордно ниски добиви на мед. Какви са причините?
Рекордно ниски добиви на мед. Какви са причините?