НОВИНИ

Поредна нощ на протести в Беларус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:42, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Не стихват протестите в Беларус.

За поредна нощ десетки демонстранти се събраха в Минск в знак на несъгласие с резултатите от президентските избори, според които президент на страната остава Александър Лукашенко.

Беларуските власти обявиха, че са освободили десетки задържани. Днес външните министри от Европейския съюз ще обсъдят обстановката в страната.

Близки и приятели стояха пред центъра за временно задържане в Минск с храна, вода и одеяла до ранните часове на днешния ден, чакайки да бъдат освободени хората вътре. Беларуското вътрешно министерство обяви, че до шест сутринта ще бъдат пуснати всички задържани там. На малки групи първи започнаха да излизат жените.

Според властите тази нощ са били освободени повече от хиляда души. Заместник-вътрешният министър Александър Барсуков отрече да е упражняван тормоз над тях. Вътрешният министър Юрий Караев се извини за действията на полицията по време на демонстрациите и пое отговорност за нанесените травми на протестиращи.

От началото на вълненията в Беларус са били задържани близо седем хиляди души. Потвърдена е смъртта на двама демонстранти.

По-рано през вчерашния ден не само в Минск се образуваха живи вериги, а хората протестираха с балони и цветя срещу полицейското насилие. Към демонстрантите се присъединиха и журналисти от държавните беларуски медии.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания налага 14-дневна карантина за пристигащи от Франция
Великобритания налага 14-дневна карантина за пристигащи от Франция
Лайпциг изненада Атлетико и футболна Европа в последните минути
Лайпциг изненада Атлетико и футболна Европа в последните минути