НОВИНИ

Трети дом за възрастни хора във Варна с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 13.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Нов случай на коронавирус в дом за възрастни хора във Варна.

Там е починала жена на 87 години с установена положителна проба - съобщиха от Областния кризисен щаб. Възрастната жена преди седмица е пристигнала от Велико Търново, за да бъде настанена в дома.

Днес от РЗИ са взели проби от 30-те обитатели на дома, както и от целия персонал от 10 души.

Очаква се пробите да бъдат готови утре.

В другите домове за възрастни хора, където бяха регистрирани огнища на коронавирус - "Гергана" и "Св. Георги" ситуацията е овладяна и няма нови заразени.

Ето какво каза за БНТ за новия случай в дом за възрастни хора областният управител и председател на кризисния щаб във Варна Стоян Пасев:

- От Велико Търново е прехвърлена във Варна, ще проверим в момента как, въпреки че има забрана за вземане на стари хора в старчески домове в момента, явно е станало преди забраната. Пациентът е приет два дни преди да почине, тоест не е стоял в старческия дом. 30 човека, всички са изследвани, очакваме до края на работния ден да излязат резултатите, най-късно утре сутринта. 30 души плюс 10 човека персонал.

БНТ: А във Велико Търново била ли е в старчески дом?

- Не, не е била в старчески дом, но доколкото разбрах по предварителни данни, не съм проверявал случая, е била със симптоматика на коронавирус и въпреки всичко са я оставили роднините й в старческия дом.

БНТ: На другите две места овладяна ли е ситуацията?

- В другите две е овладяна. Следващата седмица ще направим наново на всички пациенти и персонал проби. На този етап нямаме други заразени, поне нямаме с активни оплаквания. Изолирани са всички случаи, в добро състояние са болните, лекуват се. Както знаете бяха предоставени лекарски екипи от болниците, които се редуват на ротационен принцип. Притеснителното е, че Варна днес е с 33 случая, интересното е че нямаме огнище, а са всичките различни, тоест те са дифузионно заразени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел отменя карантината за пристигащите от България
Израел отменя карантината за пристигащите от България
САЩ и Словения подписаха декларация за сигурността на 5G мрежите
САЩ и Словения подписаха декларация за сигурността на 5G мрежите