НОВИНИ

Недоволството от Лукашенко не стихва, ЕС обмисля санкции

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:36, 13.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Сблъсък Русия и Европа заради Беларус. Берлин нарече неприемливи действията спрямо демонстрантите и призова ЕС да засили натиска над президента Лукашенко. Москва видя външни опити за дестабилизиране на страната. Протестите в Беларус избухнаха в неделя след победата на Александър Лукашенко. Двама души загинаха, задържаните са близо 7000.

"Върви си! - скандираха и тази нощ недоволни от управлението на Лукашенко и от изборните резултати.

През изминалата нощ бяха задържани над 700 души. Вторият починал от началото на протестите е 25-годишен младеж със сърдечни проблеми, арестуван в град Гомел. Полицията използва срещу демонстрантите палки, гумени куршуми, сълзотворен газ и шумови гранати. Президентът Лукашенко определи протестиращите като хора с криминално минало и без работа, а демонстрациите - като опит за дестабилизиране на страната.

Европейският съюз ще трябва да засили натиска над беларуския президент Александър Лукашенко - за това призова германският външен министър. Хайко Маас определи бруталността и задържането на мирни демонстранти в Беларус като неприемливи в Европа през XXI век. Говорителката на руското външно министерство изрази загриженост от ситуацията и обяви, че външни сили се опитват да дестабилизират Беларус.

В Сутрешния блок на БНТ анализаторът Милен Керемидчиев нарече кризата буря в чаша вода, защото няма достатъчно силна опозиция в момента, а опозиционните лидери са или в в чужбина, или в ареста. Според него подкрепата на Москва за Лукашенко е важна и за Кремъл. Сред причините е очакваното преместване на американски войници от Германия в Полша и Балтика.

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи: "Беларус става единственият буфер между Русия и Полша и балтийските държави, който би могъл да обере напрежението между НАТО и Русия. Жизненоважна е Беларус за Русия в момента. Русия създава буфери навсякъде по своите граници с натовски държави."

Брюксел наложи санкции на Минск през 2004 година, а десет години по-късно част от тях бяха вдигнати но остават в сила оръжейно ембарго и мерки срещу четири лица. Сега санкциите отново са на дневен ред. Дали ще бъдат наложени - ще стане ясно утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 3 случая на коронавирус в Спешна помощ-Пазарджик
Още 3 случая на коронавирус в Спешна помощ-Пазарджик
Поклонението пред Бисер Михайлов ще е в понеделник
Поклонението пред Бисер Михайлов ще е в понеделник