Липса на кворум в НС. Отвън - протест

от БНТ
18:07, 13.08.2020
Чете се за: 02:18 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева

Очакваното днес извънредното заседание на парламента се провали. Причината е липса на кворум.

Заседанието беше свикано по искане на БСП с две точки: актуализация на бюджета и изслушване на премиера Борисов.

Посрещнати с яйца и домати от протестиращите на входа на парламента, депутатите направиха два безуспешни опита да съберат кворум. Подписваха се на ръка в списъка, тъй като електронната система за гласуване и броене вече е преместена в новата сграда на парламента в бившия Партиен дом.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: По списък има записани 78 човека, нямаме кворум, обявявам повторна регистрация.

18 минути по-късно депутатите отново бяха 78 при необходими минимум 121. В залата се регистрираха повечето народни представители от БСП, някои от ДПС, двама от ГЕРБ и един от Воля. Патриотите не присъстваха.

Цвета Караянчева, председател на НС - БСП: Не можем да проведем заседание. Колеги, мисля, че не е коректно да викате "Оставка!", след като Вие, г- жо Нинова, не сте направили всичко възможно, за да осигурите кворума, тъй като заседанието е по Ваше искане, а виждам, че и във Вашите редици има липси.

Заседанието беше свикано по искане на БСП с две основни точки: актуализация на бюджета и изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за насилието върху граждани и журналисти на партийната конференция на ГЕРБ.

От ГЕРБ аргументираха отказа да съставят кворум с мотива, че ако кабинетът трябва да актуализира бюджета заради социално-икономическите антикризисни мерки, и сам може да поиска извънредно заседание.

Александър Ненков, зам.- председател на ПГ на ГЕРБ: Самият бюджет беше актуализиран в края на април, в който бяха дадени новите рамки с ново евентуално теглене на нов кредит, до който до този момент не се е стигнало, както и натрупване на дефицит до 3,5 млрд. лв.

Според БСП, обаче, актуализация на бюджета ще въведе отчетност как кабинетът харчи парите за справяне с кризата.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: За един месец премиерът Борисов или раздаде или обеща в бъдеще време несигурно, над 2 милиарда лева, без план, без критерий.

Социалистите определиха отказа на мнозинството да образува кворум като страх и отново поискаха оставката на кабинета.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Държавата е парализирана и единственият изход от тази ситуация е оставка на кабинета на Бойко Борисов, разпускане на парламента и избори.

Александър Ненков, зам.- председател на ПГ на ГЕРБ: България в момента се намира пред все пак трудно положение, което ние не знаем какъв ще бъде неговият ефект в следващите месеци и повече отвсякога е необходимо правителството, според мен, да изкара своя пълен мандат. Тук става въпрос за два или за три месеца. Ето - март месец е достатъчно скоро, та да може хората да дадат своята воля. Това е демокрацията.

ВМРО също не участваха в осигуряването на кворум с мотива, че не е време за дезертьорство и че няма да участват във вътрешнопартийни битки в БСП.

"Воля", заявиха, че отказват да са в един отбор със социалистите, които много пъти вече са показали, че не стават за управлението.

А от НФСБ - че няма да участват в личните битки за власт на Корнелия Нинова.

Докато депутатите неуспешно събираха кворум, парламентът беше обграден от различни групи протестиращи, обединени от искането си за оставка на кабинета и мнозинството. Замеряха депутатите с яйца и домати.

Най-сериозно пострада Хамид Хамид от ДПС, който вместо да последва примера на колегите си и да дойде пеша, слезе от служебния си автомобил пред входа на парламента, при което беше улучен от няколко яйца.

Малко по-късно възникна напрежение между протестиращите и полицията.

Недоволните настояваха да преминат тротоара, с твърдението, че е обществена собственост и органите на МВР нямат право да ги спират. По-късно образуваха жива верига. До ескалация на напрежението не се стигна.

Христо Иванов, лидер на "Да, България": Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена. Днес се скри от изслушване, скри се от хората.

Ива Николова от агенция "ПИК" беше замеряна с яйца.

Протестът приключи към 10:30 ч.. Хигиенистки се заеха незабавно да почистят следите от недоволството по сградата на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ и Словения подписаха декларация за сигурността на 5G мрежите
САЩ и Словения подписаха декларация за сигурността на 5G мрежите
36-и ден на протест в столицата: Блокираха движението и при Румънското посолство
36-и ден на протест в столицата: Блокираха движението и при Румънското посолство