НОВИНИ

Липса на кворум в НС. Отвън - протест

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 13.08.2020
Чете се за: 02:18 мин.
Политика

Очакваното днес извънредното заседание на парламента се провали. Причината е липса на кворум.

Заседанието беше свикано по искане на БСП с две точки: актуализация на бюджета и изслушване на премиера Борисов.

Посрещнати с яйца и домати от протестиращите на входа на парламента, депутатите направиха два безуспешни опита да съберат кворум. Подписваха се на ръка в списъка, тъй като електронната система за гласуване и броене вече е преместена в новата сграда на парламента в бившия Партиен дом.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: По списък има записани 78 човека, нямаме кворум, обявявам повторна регистрация.

18 минути по-късно депутатите отново бяха 78 при необходими минимум 121. В залата се регистрираха повечето народни представители от БСП, някои от ДПС, двама от ГЕРБ и един от Воля. Патриотите не присъстваха.

Цвета Караянчева, председател на НС - БСП: Не можем да проведем заседание. Колеги, мисля, че не е коректно да викате "Оставка!", след като Вие, г- жо Нинова, не сте направили всичко възможно, за да осигурите кворума, тъй като заседанието е по Ваше искане, а виждам, че и във Вашите редици има липси.

Заседанието беше свикано по искане на БСП с две основни точки: актуализация на бюджета и изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за насилието върху граждани и журналисти на партийната конференция на ГЕРБ.

От ГЕРБ аргументираха отказа да съставят кворум с мотива, че ако кабинетът трябва да актуализира бюджета заради социално-икономическите антикризисни мерки, и сам може да поиска извънредно заседание.

Александър Ненков, зам.- председател на ПГ на ГЕРБ: Самият бюджет беше актуализиран в края на април, в който бяха дадени новите рамки с ново евентуално теглене на нов кредит, до който до този момент не се е стигнало, както и натрупване на дефицит до 3,5 млрд. лв.

Според БСП, обаче, актуализация на бюджета ще въведе отчетност как кабинетът харчи парите за справяне с кризата.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: За един месец премиерът Борисов или раздаде или обеща в бъдеще време несигурно, над 2 милиарда лева, без план, без критерий.

Социалистите определиха отказа на мнозинството да образува кворум като страх и отново поискаха оставката на кабинета.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Държавата е парализирана и единственият изход от тази ситуация е оставка на кабинета на Бойко Борисов, разпускане на парламента и избори.

Александър Ненков, зам.- председател на ПГ на ГЕРБ: България в момента се намира пред все пак трудно положение, което ние не знаем какъв ще бъде неговият ефект в следващите месеци и повече отвсякога е необходимо правителството, според мен, да изкара своя пълен мандат. Тук става въпрос за два или за три месеца. Ето - март месец е достатъчно скоро, та да може хората да дадат своята воля. Това е демокрацията.

ВМРО също не участваха в осигуряването на кворум с мотива, че не е време за дезертьорство и че няма да участват във вътрешнопартийни битки в БСП.

"Воля", заявиха, че отказват да са в един отбор със социалистите, които много пъти вече са показали, че не стават за управлението.

А от НФСБ - че няма да участват в личните битки за власт на Корнелия Нинова.

Докато депутатите неуспешно събираха кворум, парламентът беше обграден от различни групи протестиращи, обединени от искането си за оставка на кабинета и мнозинството. Замеряха депутатите с яйца и домати.

Най-сериозно пострада Хамид Хамид от ДПС, който вместо да последва примера на колегите си и да дойде пеша, слезе от служебния си автомобил пред входа на парламента, при което беше улучен от няколко яйца.

Малко по-късно възникна напрежение между протестиращите и полицията.

Недоволните настояваха да преминат тротоара, с твърдението, че е обществена собственост и органите на МВР нямат право да ги спират. По-късно образуваха жива верига. До ескалация на напрежението не се стигна.

Христо Иванов, лидер на "Да, България": Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена. Днес се скри от изслушване, скри се от хората.

Ива Николова от агенция "ПИК" беше замеряна с яйца.

Протестът приключи към 10:30 ч.. Хигиенистки се заеха незабавно да почистят следите от недоволството по сградата на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Словения подписаха декларация за сигурността на 5G мрежите
САЩ и Словения подписаха декларация за сигурността на 5G мрежите
36-и ден на протест в столицата: Блокираха движението и при Румънското посолство
36-и ден на протест в столицата: Блокираха движението и при Румънското посолство