НОВИНИ

В Гърция направиха генерална репетиция по запалването на факела с олимпийския огън

Официалната тържествена церемония, която ще постави началото на олимпийската щафета, ще се проведе утре пред погледа на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, кмета на Париж Ан Идалго и ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК)

гърция направиха генерална репетиция запалването факела олимпийския огън
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:26, 15.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Факелът с олимпийския огън за Игрите в Париж беше запален от слънчевите лъчи на генерална репетиция в древна Олимпия днес преди официалната церемония във вторник, която ще отбележи последния етап преди олимпийските игри и ще даде старта на олимпийската щафета между Гърция и Франция, която ще приключи в Париж за началото на най-големия спортен форум на планетата на 26 юли.

Във вторник пламъкът ще бъде запален пред президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, кмета на Париж Ан Идалго и ръководството на Международния олимпийски комитет (МОК), като очакванията са за високи температури и предимно слънчево небе, пише агенция "Ройтерс".

В случай на облачно време, което не позволява използване на параболичното огледало, за да бъде запален огънят, то като резервен вариант ще се използва пламъкът от генералната репетиция.

След като утре запали факела, актрисата Мери Мина ще предаде огъня на първия факлоносец - олимпийския шампион по гребане Стефанос Дускос, който ще постави началото на 11-дневната обиколка на огъня на гръцка земя.

На 26 април в столицата Атина пламъкът ще бъде предаден на организаторите на Олимпийските игри в Париж и след една нощ във френското посолство ще отпътува за Франция на борда на кораба "Белем".

Олимпийският огън се очаква да пристигне в Марсилия на 8 май, а на церемонията се очаква да присъстват 150 000 души. Френската част от олимпийската щафета ще продължи 68 дни, а кулминацията предстои със запалването на олимпийския огън на церемонията по откриването на Игрите в Париж на 26 юли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурен рекорд в Русе
Температурен рекорд в Русе
Смени в ръководствата на НЕК, АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", Мини "Марица -изток" и ICGB
Смени в ръководствата на НЕК, АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", Мини "Марица -изток" и ICGB