НОВИНИ

В Крайморие показаха как се спасява удавник с джет

bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 19.08.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Спасителна акция с джет на плажа в Крайморие. За първи път показаха как се вади удавник от морето с помощта на водния атракцион.

Водните спасители на плажа в Крайморие получават сигнал за давеща се жена.

Влизат в морето с помощта на джет, на който се закача специална носилка, изваждат давещия се на брега. Спасителите признават, че методът е много по-ефективен от досегашните практики по изваждане на удавник.

"Това е около 200 метра плуване и около 200 метра връщане с пострадал, докато джета отива за секунди и извличането на пострадалия става много по-бързо. Това е стотици пъти по-бързо от плуването", заяви старши спасител Васил Алексиев.

Бързината в извънредни ситуации е от изключително значение, признават и медиците.

"По най-бързия начин трябва да бъде изкарано пострадалото лице и веднага да се започне спасяване. До 3 минути трябва да се отреагира веднага", обясни Анета Начева, медицинско лице на плажа.

Идеята за спасяването с джет идва след трагичен случай на съседен неохраняем плаж, където във водата загива дете.

"Моята идея е тези плажове, които са неохраняеми в първия момент да бъдат предлагани на охраняемите в съседство плажове, защото смятам и съм убеден, че тези колеги, които приемат да охраняват тези неохраняеми плажове, както и аз, ще бъдем много по-ефективни", заяви Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

Над 90% от плажовете у нас разполагат с джетове, а демонстрацията на плажа в Крайморие доказва ефективността на този тип спасяване. Надеждата на спасителите е да се превърне в практика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хубчев съди Левски за сериозна сума
Хубчев съди Левски за сериозна сума
Официално: Куман е новият треньор на Барселона
Официално: Куман е новият треньор на Барселона