НОВИНИ

В Ню Йорк поставят вендинг машини с лекарства за пристрастени към опиоиди

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:34, 13.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
САЩ
йорк поставят вендинг машини лекарства пристрастени опиоиди
Слушай новината

От 2000 година над 1 милион души в Съединените щати са починали от свръхдоза, повечето от тях са били пристрастени към опиоиди. На всеки три часа в Ню Йорк умира по един човек. Причината - свръхдоза или инцидент, свързан с употребата на наркотици.

В опит да се справят със задълбочаващия се проблем, местните власти започнаха да инсталират автомати. В тях - вместо храна и напитки, хората могат да се снабдят - безплатно - с медикаменти, които да противодействат на ефектите от приемането на наркотици.

Пощенски код - само това е необходимо на всеки, който иска да използва първият в Ню Йорк здравен автомат. След въвеждането на шестте цифри, се избира и номерът на продукта, от който потребителят се нуждае. Вендинг машината предлага бинт, лейкопласт и дезинфекциращи средства. Но най-голям е интересът към медикаментите, които противодейства на ефектите на опиоидните лекарства като морфин, оксикодон и хероин. Освен налоксон, това са фентанил и ксилазин, чието основно приложение е във ветеринарната медицина.

"Това е първата здравна вендинг машина в Ню Йорк. Работи от седмица. От тогава над 100 комплекта с налоксон са взети от нея. Зареждаме я всеки ден. Освен налоксон, машината предлага тест ленти за ксилазин и фентанил, дамски превръзки и тампони, както и комплекти за оказване на първа помощ, от които общността обяви, че има нужда", каза Ребека Лин-Уолтън.

Кварталите, в които се поставят машините, не са избрани случайно. А след анализ, който е показал къде най-много хора злоупотребяват с дрога.

"Всички познаваме хора, които щяха да са живи - ако имаше такива машини. Няма значение дали става дума за умиращи от инфекция или от липса на налоксон. Сега, хората ще могат да използват продуктите. Да оцелеят, да имат шанс да потърсят помощ, да сменят посоката и да наредят живота си. Това е целта", каза Ребека Лин-Уолтън.

А данните са стряскащи - през 2021 г., от свръхдоза, в Ню Йорк са починали 2 688 души. При 84% има употреба на опиоидни медикаменти. През първата половина на миналата година, след прекомерна употреба на наркотици живота са са изгубили близо 1 400 души. Ако тази тенденция продължи, 2022 г.ще се окаже с най-много смъртни случаи вследствие на свръхдоза.

"Автоматите за обществено здравеопазване са иновативен начин да се срещнем с хората там, където са. Да им предоставим животоспасяващи медикаменти, като налоксон. Няма да се спрем пред нищо, за да обърнем тенденцията за смъртни случаи, свързани с опиати в нашия град", каза Ашуан Васан, комисар по здравеопазването на Ню Йорк.

Предстои разполагането на още три здравни вендинг машини. 11 000 долара е стойността на всеки автомат. И местните власти са готови да ги плащат, защото живота на жителите на Ню Йорк са им по-ценни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските кадети загубиха шансове за златни медали на европейското по класическа борба
Българските кадети загубиха шансове за златни медали на европейското по класическа борба
Килиан Мбапе: Писмено и устно казах на ПСЖ, че няма да подновя договора си с клуба
Килиан Мбапе: Писмено и устно казах на ПСЖ, че няма да подновя договора си с клуба