НОВИНИ

В очакване на първия мандат: Промениха ли партиите позициите си след последните разговори в НС?

Николай Минков
от Николай Минков
12:03, 13.05.2023
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В очакване на връчването на първия мандат за съставяне на редовен кабинет. Ще има ли промяна в позицията на ПП-ДБ. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви след вчерашните консултации с Мария Габриел, че не залоства вратата за бъдещ кабинет. В търсене на работещ вариант за сформиране на правителство днес свика ръководните органи на партията. Според лидера на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова позитивно е, че двете най-големи формации в парламента си говорят и обсъждат приоритети, но не вижда коректност.

С изненадваща информация за тайна договорка е бил посрещнат Кирил Петков в парламента вчера преди консултациите с Мария Габриел.

"Влизайки в кулоарите на НС, ваши колеги журналисти ми казаха - абе, Кириле, тя сделката е свършена. Вие закъсняхте. ДПС, ГЕРБ и БСП са направили своята сделка. И ние казахме - какво трябва да направим за нашите избиратели, дори такава да е ситуацията. И застанахме и си казахме, че трябва да питаме истинските въпроси. Ако сме в една нормална европейска държава, дайте да видим този кандидат-премиер какво реално иска да направи или как вижда света, даже", каза Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

По време на изслушването от ПП-ДБ са останали изненадани от съдържателните отговори на Габриел.

"Г-жа Габриел всъщност отговори на въпросите. Каза ясно - ние ще подкрепяме амунициите за Украйна. Тя подкрепя да няма насилие срещу жените и даже Истанбулската конвенция, в която няма никакви джендъри, а точно срещу насилието над жените, за главния прокурор. Затова е важно този тип дискусии да са отворени и открити, защото се разбира не само някакви договорки, а кои са хората и зад какво стоят, когато се взимат тези решения", каза още Петков.

Това е причината Кирил Петков да свика днес ръководните органи на "Продължаваме Промяната".

"Извиквам всички хора и казвам - хора, дайте да помислим какви са, има ли нещо, за което да се сетим, така че държавата да не бъде в ръцете на тройна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС по начин, по който не се извъртаме от нашите обещания. И всъщност имаме ясни решения на нашите органи, че не подкрепяме първи мандат. Но реших преди да залостим вратата и да кажем - твърдо НЕ 100%, извиквам тези хора, защото знам, че когато 64 човека мислят заедно, винаги е по-умно, от колкото 6 човека. Идеята ГЕРБ, БСП, ДПС за следващите 4 години мен лично ме ужасява", каза Петков.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова има известен оптимизъм след вчерашните разговори:

"При всички положения оптимизъм вдъхва това, че за пореден път се срещаме. Оптимизъм ми вдъхва това, че имаме обща законодателна програма, говорим по приоритети, включително и по приоритетите, заявени от нашия кандидат за премиер, но пък все по-песимистично ми е настроението, че колегите от ПП и ДБ единствено и само очевидно ги вълнуват постове. Защото нищо от приоритетите не беше тема на вчерашния разговор, а някакви разговори."

Според Атанасова липсата на коректност по време на разговорите с ПП и ДБ подкопават така нужното в този момент доверие:

"Не може да говориш за доверие, когато с някой имаш партньорски отношения, а обявяваш състав на свой кабинет без дори да си го уведомил. Не можеш да говориш за доверие, когато уж пишем обща управленска програма, а тя се представя като своя в екселска таблица. Не можеш да говориш за доверие, когато някой, който е номиниран за премиер, не може да вземе елементарно решение дали да се срещне с евентуалните си партньори, с които да говорят за приоритетите."

Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов е време за държавническо мислене:

"Ако повечето политически партии си махнат политическото его и си дадат ясна сметка, че страната е в много тежка икономическа ситуация и е по-добре да има правителство, трябва да се тръгне за разговор за правене на правителство, а не игра на танц ще има ли правителство или не."

В понеделник държавният глава ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник следобед

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Дженев и Рая Маркова триумфираха с титлите на сингъл на турнир до 12 г. от Тенис Европа в Пловдив
Бруно Дженев и Рая Маркова триумфираха с титлите на сингъл на турнир до 12 г. от Тенис Европа в Пловдив
Гълъб Донев: Обществото не трябва да се съсредоточава върху личността на Гешев, а върху самата институция
Гълъб Донев: Обществото не трябва да се съсредоточава върху личността на Гешев, а върху самата институция