НОВИНИ

В опит за съставяне на правителство: Как ще действат ПП-ДБ с втория мандат?

Николай Минков
от Николай Минков
19:19, 13.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет на "Продължаваме Промяната" заседава днес, за да вземе решение дали да направи опит за реализиране на втория мандат заедно с коалиционния партньор от "Демократична България" или да са опозиция в 50-ото Народно събрание. От "Демократична България" многократно заявиха, че са готови да работят за съставяне на технически кабинет, с ясно определен времеви мандат и приоритети.

Преди началото на срещата Николай Денков намекна, че има план, изработен заедно с ДБ, който ще го представят заедно в следващите дни.

Превръщането на ПП-ДБ в мандатоносител и втора парламентарна сила след разцеплението в ДПС наложи нов прочит на политическата обстановка от "Продължаваме Промяната".

Николай Денков - депутат от ПП-ДБ: "Този парламент е като плаващи пясъци - война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се "Величие". Това, което е добре да подчертаем е, че процесите в ДПС ще имат сериозно отражение и в ГЕРБ. Многократно казахме, че там има хора, близко свързани с Пеевски, така че какъв ще бъде изхода във войната между Пеевски и Доган ще има отражение и в ГЕРБ. Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство. Затова с ДБ сме направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнем максималното. Тъй като сме го направили заедно, ще го представим заедно в някой от следващите дни."

И докато зад думите на Денков прозира крехък оптимизъм за съставяне на кабинет, то за съпредседателят на ПП Асен Василев няма решение на задачата в този парламент:

"Мандатът е тежка отговорност. Не може с лека ръка тази отговорност да се отхвърли. Трябва много внимателно да бъде обсъдена, но... Аз продължавам да вярвам, че в този парламент няма антикорупционно, проевропейско мнозинство. И съответно ще бъде невъзможно да се състави правителство, което да води България към Европа и към по-добри доходи за гражданите и по-справедлива социална страна, в каквато всички искаме да живеем."

Кирил Петков беше лаконичен:

"Продължаваме разговорите с нашите коалиционни партньори от ДБ и с нашите съвети."

БСП се очертава като една от потенциалните партии, които биха разговаряли с ПП-ДБ за подкрепа на кабинет с втория мандат. Корнелия Нинова обаче постави под въпрос легитимността на новото ръководство, ако се стигне до полагане на подписи. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" тя обяви, че Атанас Зафиров още не е вписан като председател:

"Към момента, в който водим това интервю, аз съм председател. Решението на съда да ме заличи, не е влязло в сила, тъй като им срок за обжалване. Ще бъде обжалвано от цялата страна, ми се обаждат социалисти. Те вече пускат жалби ще го обжалват."

снимки: БТА, БНТ

Вчера от ГЕРБ препотвърдиха позицията си, че няма да дадат подкрепа за втори и трети мандат. От "Възраждане" заявиха, че са готови за разговори само за третия мандат, ако той бъде връчен на тях. За ДПС разцеплението поставя много неизвестни пред легитимността на органите, които вземат решения, и стеснява възможността на ПП-ДБ да водят преговори. Засега "Има такъв народ" са готови да чуят предложенията за втория мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златен медал за ансамбъла на България на Световната купа в Клуж-Напока
Златен медал за ансамбъла на България на Световната купа в Клуж-Напока
Френската министърка на спорта поплува във водите на Сена
Френската министърка на спорта поплува във водите на Сена