НОВИНИ

В САЩ вече е забранено свалянето на TikTok и WeChat

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 20.09.2020
Чете се за: 02:32 мин.
САЩ

От днес в Съединените щати влиза в сила забрана за изтеглянето на популярните китайски приложения TikTok и WeChat. Президентът Доналд Тръмп заяви, че двете компании са заплаха за националната сигурност и предават данни на китайските власти - нещо, което Пекин отрича.

От утре WeChat спира ефективно в Съединените щати, но американските потребители ще могат да продължат да използват TikTok до 12 ноември. Дотогава трябва да се осъществи сделка за приложението между американска компания и китайския собственик, която да бъде одобрена от президента Тръмп.

Засега на дневен ред е партньорство на TikTok с американската корпорация Oracle, но пробив ще бъде труден. Изглежда, че Китай ще предпочете спиране на приложението пред продажба на американски собственик, отбелязва БиБиСи.

Президентът Тръмп изрази увереност във възможността за намиране на бързо решение за TikTok, без да се прави компромис със сигурността от Китай.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: В същото време това е страхотна компания, изключително популярна. Така че можем да постигнем комбинация между двете. Ще бъда много доволен, ако го постигна. Може да стане много бързо.

TikTok е приложение за видеосподеляне, събира данни на потребителите, включително какво гледат хората, съответните коментари, местоположение, модел на телефона. Същото правят и други социални мрежи като Фейсбук.

TikTok обяви, че има 100 милиона потребители в Съединените щати. WeChat е наричано в Китай "приложение за всичко", позволява изпращане на съобщения и мобилни плащания. Потребителите в света са 1 млрд. месечно.

Китайският механизъм за санкции не споменава конкретни компании, но определя критерии за включване в бъдещ наказателен списък. До него водят действия, които засягат националния суверенитет на страната, нейната сигурност и развитие, както и нарушение на международно приетите търговско-икономически правила. Възможните санкции са глоби, ограничаване на дейността и на вноса на материали и персонал в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Чорбанов за COVID-19: Тези, които послушаха учените, сега имат смъртност "нула"
Андрей Чорбанов за COVID-19: Тези, които послушаха учените, сега имат смъртност "нула"
Протест в Румъния срещу носенето на маски в училище
Протест в Румъния срещу носенето на маски в училище