НОВИНИ

В София въвеждат експериментални училищни автобуси

Замърсяването на въздуха и задръстванията в столицата са основните аргументи за новата идея

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:47, 13.01.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Регионални
софия въвеждат експериментални училищни автобуси
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Направление "Транспорт и градска мобилност", "Зелена София", в партньорство с частна ирландска транспортна компания са разработили пилотен проект за въвеждането на училищни автобуси в централния район на града.

Целта е да се създадат по-добри условия за придвижване на учениците и да се намали трафика в пиковите часове сутрин. Освен вредни емисии, това ще спести и време на родителите. Пилотно проектът ще се осъществи за два месеца през 2021 година в две софийски училища - 18-о и 32-о.

Линията ще е достъпна и за всеки с валиден превозен документ. Към момента готовност да използват новата линия имат около 70 деца и техните родители, което означава близо 40 автомобила по-малко всяка сутрин, по-безопасни улици и по-малко вредни емисии.

Проектът "Училищни автобуси" е продължение на инициативата "Пеша на училище" на "Зелена София" и дава алтернатива на придвижването с автомобили.

Изследване проведено от Столичната община през 2017 година показва, че над 50% от родителите си водят децата си на училище с личния си автомобил. Причините за това са липса на безопасен маршрут или опасен трафик в района на училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ въвеждат задължителен тест за COVID-19 за всички пристигащи със самолет
САЩ въвеждат задължителен тест за COVID-19 за всички пристигащи със самолет
Ветровито остава времето днес
Ветровито остава времето днес