НОВИНИ

Валежи в Западна България в следобедните часове

bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 15.05.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В близките часове отново ще започнат валежи, главно в западната половина от страната. На отделни места там ще са интензивни и придружени от гръмотевични бури.

В 7 области от Югозападна България е обявено предупреждение от първа степен, код жълто, за значителни количества, силни гръмотевични бури и опасност от градушки.

Максималните температури съвсем слабо ще се повишат, в сравнение с вчера - в повечето райони ще са между 23° и 28°, по Черноморието, където също се очаква да превали и прегърми, ще са по-ниски - от 18° до 20°. Температурата на морската вода е 13° - 15°. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България - до умерен вятър от изток-югоизток.

През нощта в Западна България ще продължи да превалява. До сутринта валежите ще спрат и облачността ще се разкъса, на места до предимно ясно време. Сутрешните температури ще са между 9 и 15 градуса, в София - около 10, а максималните ще са между 21 и 26 градуса, отново по-ниски по Черноморието - между 17 и 19 градуса. Температурата на морската вода ще остане без промяна - около 13-15 градуса. През първата половина на деня ще е слънчево, но след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в страната ще превали и прегърми. В Източна България ще продължи да духа югоизточен вятър, а в Западна ще се ориентира от запад-северозапад.

В планините облачността ще е променлива, около и след обяд - купесто-дъждовна, с валежи от дъжд, над 2700 метра - от сняг. На отделни места и ще прегърми. Вятърът ще е умерен от северозапад. Максималните температури в курортите ще са между 9 и 13 градуса.

Обширен циклон с център над Великобритания и Ирландия е причината за облачното, дъждовно и ветровито време над по-голямата част от Европа. Има условия и за гръмотевични бури. Предимно слънчево ще е в южните райони от континента, включително и на Балканите.

У нас и през следващите дни повече слънчеви часове ще има сутрин. След обяд ще има валежи, на места придружени от гръмотевици. В началото на седмицата се очаква слабо затопляне, но от вторник температурите отново ще тръгнат надолу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда пусна в продажба билетите за финала
Арда пусна в продажба билетите за финала
ЦСКА с важно съобщение за феновете
ЦСКА с важно съобщение за феновете